Sportarts in 2016 vergoeding via basispakket


Verzekerden die een bezoekje brengen aan de sportarts, krijgen de behandeling per 1 januari 2016 vergoed via het basispakket van de zorgverzekering. Nu nog moeten verzekerden de behandeling bij de sportarts voor het grootste deel zelf betalen, maar per 1 januari 2016 zal dit veranderen. De sportarts zal per die datum namelijk onderdeel worden van het basispakket.

Dat blijkt uit een brief van minister Schippers van Volksgezondheid, in een reactie aan de Tweede Kamer. Daarin schrijft zij dat de kosten voor de behandeling bij een sportarts opgenomen zullen worden in het basispakket van de zorgverzekering. Daarnaast zal de sportarts vrij toegankelijk worden voor iedereen. Er is dus niet eerst een verwijsbrief of indicatie van een medisch specialist of de huisarts noodzakelijk.

Wettelijk beschermde titel
De titel van sportartsen wordt door de wet beschermd. Dat betekent dat niet iedereen in Nederland zomaar een sportarts kan worden, maar daarvoor gediplomeerd moet worden. Door te erkennen dat de titel van sportarts een wettelijk beschermde titel is, wordt de sportgeneeskunde als volwaardige geneeskunde gezien.

Volgens Schippers moet daarom de behandelingen bij de sportarts opgenomen worden in het basispakket van de zorgverzekering. Verder wijst minister Schippers erop dat sporten een steeds belangrijke rol moet gaan spelen onder verzekerden. Sportartsen kunnen de kansen op gezondheidsrisico’s die het sporten met zich meebrengt verkleinen.

In totaal ontstaan er meer dan 4 miljoen blessures in Nederland door sporten. Dat komt doordat sporters hun lichaam overbelasten of de oefening niet correct uitvoeren. Dit leidt tot een blessure.

 

Huisarts
Nu stappen de meeste geblesseerde sporters nog naar de huisarts. Een huisarts is niet gespecialiseerd in blessures, en kan daarom weinig betekenen voor de geblesseerde. Een sportarts is gespecialiseerd in blessures en zou dus veel beter inzicht kunnen geven in hoe de blessure te verhelpen en hoe de oefening in het vervolg correct uit te voeren.

 

Nu verwijzen huisartsen geblesseerden nog te vaak naar fysiotherapeuten. De fysiotherapeut kan het probleem wel oplossen, maar is nog geen sportarts. Sportartsen kunnen bovendien ook adviseren op het gebied van preventie, zodat de blessure niet nog eens voorkomt. Bovendien kunnen sportartsen blessures vroegtijdig ontdekken, waardoor gezondheidsrisico’s uit kunnen blijven.

Sportartsen
In Nederland zijn er op dit moment 150 erkende sportartsen, maar de kans is groot dat dat aantal flink wordt uitgebreid, wanneer de sportarts per 1 januari 2016 wordt opgenomen door de zorgverzekering.

Door: Dennis de Wit