Sparen voor zorg onvermijdelijk


Het wordt onvermijdelijk dat de Nederlandse consument wanneer hij straks ouderenzorg nodig heeft, steeds vaker zelf op zal draaien voor de kosten die daarbij komen kijken. Dat schrijft Trouw op basis van de steeds verder oplopende zorgkosten. Ook de ouderenzorg wordt steeds duurder, en het aantal werkenden in Nederland neemt steeds verder af. Een reden voor grote zorg. Een oplossing is ‘zorgsparen’.

Betaalbaarheid
De betaalbaarheid van zorg in Nederland neemt verder af. Dat wordt ondertekend door de Raad van de Volksgezondheid en de Zorg. Vooral de zorg voor ouderen staat flink onder druk. Vaker en vaker moeten ouderen zelf meer zorgkosten betalen. De eerste banken zijn inmiddels begonnen met ‘zorgsparen’: speciale producten om te sparen voor de zorg van later. Maar ook middels een normale spaarrekening kan men sparen voor de dag van later.

Meeste zorgkosten
De meeste zorgkosten liggen bij de doelgroep ouderen. Die kosten kunnen vaak niet volledig opgevangen worden, doordat de vergrijzing toeneemt, en de groene druk afneemt. Met dit probleem in het achterhoofd, is het verstandig nu alvast te sparen. De werkzame leeftijdsgroep de groep van 20 tot 65 jaar betaalt het grootste deel van de ouderenzorg. In Nederland wordt er gewerkt met het zogenaamde omslagstelsel. Toch is het niet ondenkbaar dat dit stelsel het probleem niet veel langer kan dragen door de grote groei van de groep ouders.

Financieren
Het is ten zeerste aangeraden om nu alvast geld op zij te zetten voor de ouderenzorg van later. Zo voorkomen consumenten dat zij op hun oude dag hun eigen zorg niet langer meer kunnen bekostigen als gevolg van de toenemende vergrijzing. Het openen van een spaarrekening kan gelukkig heel gemakkelijk. Vergelijk spaarrekeningen en kies de beste spaarrekening met de hoogste premie en het beste prijs-kwaliteitcijfer.

Door: Riccardo de Wit