SP pleit voor behoud vergoeding medicatie zeldzame ziektes


De SP, PVV en D66 eisen van de minister van Volksgezondheid, Edith Schippers van de VVD, dat de minister de adviezen van het College voor Zorgverzekeringen naast zich neer zal leggen. Het CVZ heeft de minister onlangs geadviseerd over de vergoeding van drie medicijnen voor twee zeldzame ziektes. Deze medicijnen moeten volgens het College niet langer vergoed worden in het basispakket van de zorgverzekering. Daarbij zouden patiënten die leiden aan de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry benadeeld worden.

Advies
Het advies van het College voor Zorgverzekeringen moet niet overgenomen worden door de minister, zo vinden de PVV en de SP. D66 deelt deze mening gedeeltelijk: volgens hen moet het middel blijven als het bij voldoende patiënten resultaten boekt.

Afgelopen weken werd duidelijk dat het CVZ de vergoeding van de medicijnen voor de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry met ingang van 1 januari 2013 uit het ziektekostenpakket wil schrappen. De kosten van deze medicijnen zouden niet voldoende opwegen tegen de resultaten die met de medicijnen behaald worden. In totaal moeten zo’n 200 mensen dan straks gaan betalen voor hun medicatie.

Onethisch
PVV-kamerlid Karen Gerbrands stelt dat het onethisch is om zomaar te stoppen met de vergoeding van de medicijnen voor de zeldzame ziektes. Het kamerlid noemt het advies van het CVZ ‘belachelijk’ en wil dat medicijnen altijd vergoed worden vermits zij voldoende resultaat boeken

Slachtoffer van de bezuinigingen
Kamerlid Renske Leijten van de SP maakt zich boos over de adviezen van het College voor Zorgverzekeringen. Zij denkt dat patiënten met zeldzame ziektes nu en in de toekomst ‘slachtoffer zullen worden van bezuinigingen’. Zij ziet liever dat de prijs van de medicijnen voor de zeldzame ziektes omlaag gebracht worden.

Vergoeden als het werkt
De D66 is het gedeeltelijk eens met de overige twee partijen. Zij zijn van mening dat wanneer de medicijnen voldoende resultaten boeken, het medicijn vergoed moet worden in het basispakket. In het advies van het College staat dat de dure medicijnen voornamelijk bij baby’s zeer goed aanslaat. D66 vindt dat voor deze groep de vergoeding dan ook behouden moet worden.

Vergelijken
Voor alle medicijnen gelden in Nederland eigen risicobedragen. In 2012 ligt het eigen risico op 220 euro, volgend jaar bedraagt deze 350 euro. Door zorgverzekeringen te vergelijken kunnen Nederlandse consumenten besparen op de zorgpremie van de verplichte basisverzekering.

Door: Dennis de Wit