Snelle invoering dekking antistollingsmiddelen


De politiek in Den Haag moet zich hard gaan maken voor een snellere invoering van nieuwe antistollingsmiddelen. Jaarlijks leiden de verouderde medicijnen en politiek en bestuurlijk gesteggel tot de dood van zeshonderd trombosepatiënten en duizenden ziekenhuisopnamen die achteraf gemakkelijk voorkomen hadden kunnen worden. Dat is de mening van vier cardiologen en een farmacoloog.

De nieuwe medicijnen zouden veel effectiever werken dan de huidige medicijnen.

Nieuwe medicatie
De nieuwe medicatie zou jaarlijks tussen de achthonderd en dertienhonderd hersenbloedingen kunnen voorkomen. Maar de nieuwe middelen staan al meer dan een jaar op een lijst van medicatie waar nog een beslissing over moet vallen van het College voor Zorgverzekeringen. Daarna moest demissionair minister van Volksgezondheid Edith Schippers nog een vergoedingsbesluit uitbrengen.

Het advies van het College voor Zorgverzekeringen wordt verwacht in de maand september. “Het gaat hierbij om een aanvraag met meerdere, nogal van elkaar verschillende indicaties. Dat kost tijd.”

Achterhaalde medicijnen
De huidige medicijnen tegen trombose zijn achterhaald, stellen vier cardiologen en een farmacoloog. Meer dan 200.000 patiënten die lijden aan trombose krijgen nog medicijnen die niet goed op de kwaal aansluiten. Met de nieuwe medicijnen moet de kans op hersenbloedingen tot 60% verkleind worden.

De lange wachttijd op het besluit komt deels doordat trombosediensten tegenwerken. Volgens cardioloog Freek Verheugt zijn deze trombosediensten bang hun baan kwijt te raken. In België en Duitsland worden de nieuwe trombosemedicijnen wel al vergoed door de zorgverzekeraar.

Richtlijnen
Minister Schippers van Volksgezondheid heeft zich al laten informeren door de Gezondheidsraad. Deze is voor een invoering van de nieuwe antistollingsmiddelen in het zorgpakket. Echter moeten deze medicijnen dan wel aan een aantal richtlijnen voldoen. Na overleg tussen het ministerie en de Orde van Medisch Specialisten is afgesproken dat de Nederlandse Vereniging van Cardiologie de nieuwe richtlijnen op zal stellen.

Naar verwachting zijn deze richtlijnen in het najaar klaar. “Pas als veilige toepassing door de artsen zelf kan worden gegarandeerd, komen deze middelen in aanmerking voor vergoeding.”, zegt een woordvoerder.

Vergoedingen
Het College van Zorgverzekeraars beslist welke medicijnen vergoed worden in het basispakket van de zorgverzekering. In mei schreef de minister dat twintig dure medicijnen al versneld vergoed zullen worden.

Door zorgverzekeringen te vergelijken krijgt men een overzicht van alle zorgverzekeringen in Nederland en hun premies. De basisdekking is bij iedere zorgverzekeraar hetzelfde, maar de premie niet. Dit komt doordat basis zorgverzekering in Nederland wettelijk verplicht gesteld is.

Door: Riccardo de Wit