Recordaantal verzekerden stapt over


Dit jaar heeft een recordaantal verzekerden een overstap gemaakt naar een andere zorgverzekeraar. Ruim 30 procent van alle verzekerden in Nederland stapten over naar een andere zorgverzekeraar. Dat is nog exclusief de decemberpiek. In de maand december stappen de meeste verzekerden over naar een andere zorgverzekering. Alle afgesloten verzekeringen die online zijn afgesloten, komen voort uit een overstap. Dat blijkt uit onderzoek van vergelijkingssites.Meer mensen kiezen voor online zorgverzekeringOverwegingen
Ruim 1 op de 4 Nederlanders overwogen in de maand november om te wisselen van zorgverzekering. Absoluut betekent dat ruim 4,3 miljoen mensen verwachten te wisselen van zorgverzekeraar. De verwachting is dat uiteindelijk zes procent van de Nederlanders daadwerkelijk de daad bij het woord zullen voegen.

Consumenten houden hun zorgverzekering in de maand december nog eens tegen het licht omdat dan alle zorgverzekeraars in Nederland hun nieuwe tarieven hebben vrijgegeven. Daarbij wordt niet altijd gekeken naar de kwaliteit van de zorgverzekeraar, maar ook vooral naar de premie.

Vorig jaar stapte 54 procent van de overstappers over vanwege een goedkopere zorgpremie. Op jaarbasis kan dat al snel 350 euro schelen. Mede dankzij instapkortingen en welkomstcadeaus worden verzekerden over de streep getrokken om over te stappen.

Piek
Toch moet de hoogste piek nog komen. De meeste verzekerden stappen over tussen Kerst en Oud en Nieuw. De oude zorgverzekering moet uiterlijk voor 1 januari 2013 opgezegd zijn om over te kunnen stappen naar een nieuwe zorgverzekeraar.

Uit de eerste prognoses blijken dat zorgverzekeraars vooral op 29 en 30 december verwachten meer aanvragen te krijgen voor de basis zorgverzekering. Consumenten zijn dit jaar bezig met meer besparingen door te voeren vanwege de stijging van het eigen risico.

Door consumentenprogramma’s als Radar en Kassa worden verzekerden bovendien ook steeds kritischer. Daardoor worden vergelijkingssites steeds vaker geraadpleegd. Bijzonder dit jaar is de app van vergelijken.net (ZorgVergelijk) waarmee consumenten gemakkelijk op hun mobiele telefoon of iPad zorgverzekeringen kunnen vergelijken en afsluiten.

Overstaptijd
De oude zorgverzekering moet voor 1 januari in het nieuwe kalenderjaar zijn opgezegd. Daarna heeft de consument nog tot 1 februari de tijd om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten. De periode tussen de oude en de nieuwe verzekering wordt gedekt met terugwerkende kracht door de nieuwe verzekering. Wie niet voor 1 februari een nieuwe zorgverzekeraar heeft, kan een boete verwachten. In Nederland is het hebben van een basis zorgverzekering verplicht.

Vergelijk zorgverzekeringen om alle premies van de grootste zorgverzekeraars in Nederland op een rijtje te zetten.

Door: Dennis de Wit