Premie zorgverzekering in 2014 tussen 20 en 480 euro


Vanaf 2014 wordt de premie van de zorgverzekering inkomensafhankelijk. Mensen in de bijstand betalen dan nog maar 20 euro per maand, terwijl degenen met een jaarinkomen van meer dan 70.000 euro per jaar, tot 480 euro gaan betalen.  Dit blijkt uit een doorrekening van de NOS.

Zorgpremie vanaf 2014 inkomensafhankelijkZorgtoeslag
Vanaf 2014 wordt de zorgtoeslag afgeschaft.  Nu nog krijgen mensen met een laag inkomen maandelijks een compensatie voor de hoge zorgpremie die ze betalen, oplopend tot 69 euro per maand.

Verschuiving
Door de zorgtoeslag te verschuiven naar de inkomensafhankelijke zorgpremie gaan de armen nog minder premie betalen. Dit bedrag wordt doorgeschoven naar mensen met een hoog inkomen.  Iemand met een jaarinkomen van meer dan 70.000 euro gaat 250 euro meer betalen per maand.

Belastingverlaging
In ruil voor de hogere zorgpremie krijgen de mensen met een hoog inkomen een belastingverlaging van 3 procent in de vierde schijf.  Voor mensen die 70.000 euro per jaar verdienen,  scheelt dit maar een aantal honderden euro’s per jaar, terwijl ze tot 3000 euro meer zorgpremie gaan betalen. Alleen mensen met een heel hoog inkomen van boven de 150.000 euro worden volledig gecompenseerd.

Eerlijk delen
Volgens PvdA-leider Diederik Samsom is het systeem van de inkomensafhankelijke zorgpremie een goede maatregel waardoor de rekening van de oplopende zorgkosten eerlijk verdeeld worden tussen arm en rijk. Juist de mensen met de lage inkomens gaan hierdoor minder betalen.

Rekening betalen
De armen en de rijken worden hier dus beter van, terwijl de mensen met een inkomen van 2x modaal de rekening gaan betalen. Volgens D66 leider Pechthold worden de kosten vooral bij de werkende middenklasser neergelegd.

Door: Dennis de Wit