Plan zorgpremie 2014 definitief van tafel


Het plan van de regering om de zorgpremie en het eigen risico van de zorgverzekering inkomensafhankelijk te maken is definitief geschrapt. Deze maatregel gaat dus niet door. U hoeft in 2014 geen inkomensafhankelijke zorgpremie te betalen.

Plan zorgpremie 2014 van tafelOphef
De afgelopen weken is er veel ophef ontstaan vanwege de plannen die in het regeerakkord zijn opgenomen met betrekking tot het invoeren van de inkomensafhankelijke zorgpremie. Een ruime meerderheid in de samenleving is tegen het plan. De VVD en de PVDA hebben hierdoor veel zetels verloren in de recente peilingen van Maurice de Hond en andere peilers.

Oplossing
Tijdens een ingelaste persconferentie om 20.30 vanavond zegt Premier Rutte dat hij een oplossing heeft gevonden voor de ontstane situatie, die overigens flink wat ophef in de samenleving met zich mee heeft gebracht. Rutte zegt dat het verkleinen van de inkomensverschillen niet meer door middel van de zorgpremie worden doorgevoerd, maar door de inkomstenbelasting niet meer te verlagen, de arbeidskorting voor veelverdieners af te bouwen en door middel van de verlaging van de hypotheekrenteaftrek.

Compensatie
Ter compensatie van de schrapping van de inkomensafhankelijke zorgpremie zijn de volgende maatregelen overeengekomen:

  • De voorgenomen belastingverlagingen zijn van tafel. Omdat mensen met een hoog inkomen geen extra zorgpremie gaan betalen, krijgen ze dit ook niet meer gecompenseerd in de vorm van een lagere belasting.
  • Om de beperkingen in de hypotheekrenteaftrek te compenseren, wordt de 3e belastingschijf verlengd. U gaat dus over een groter bedrag 42 procent rente betalen en dus over een kleiner bedrag 52 procent. Hiermee bespaart u dus 10 procent rente over een bepaald bedrag van uw inkomen.
  • Voor de lage inkomens gaat een hogere arbeidskorting gelden. Dit is de arbeidskorting die u ontvangt omdat u werkt. Hier hoeft u dus geen belasting over te betalen. Dit bedrag is op dit moment maximaal 1611 euro per jaar, maar gaat dus omhoog voor mensen met een laag inkomen. Voor mensen met een hoog inkomen, boven de 45 duizend euro, wordt deze arbeidskorting echter in de loop der jaren afgebouwd. De mensen die veel geld verdienen gaan hier dus mee op achteruit.
  • Er wordt 250 miljoen extra geïnvesteerd in de sociale zekerheid. Om dit bedrag vrij te maken wordt er 250 miljoen bezuinigd op infrastructuur. Hoe de overheid dit bedrag gaat bezuinigen  is nog niet bekend, dit gaat het desbetreffende Ministerie later nog invullen.

Excuses
Premier Rutte bood zijn excuses aan voor de fout die hij heeft gemaakt als onderhandelaar voor de VVD, door in te stemmen met de inkomensafhankelijke zorgpremie. D66-leider Alexander Pechthold aanvaardt de excuses van Rutte en zal het kabinet zowel constructief als kritisch gaan volgen. ‘Zand erover en aan de slag’, zegt Pechthold.

Niet vrolijk door aanpassingen
Emiel Roemer van de SP is niet blij met de aanpassingen. ‘Het is er allemaal niet beter op geworden. De PVDA is helemaal door de knieen gegaan’. Volgens Roemer krijgt de marktwerking in de zorg hiermee nog een extra zetje in de rug en worden er miljarden bezuinigd op de sociale zekerheid.

Door: Riccardo de Wit