PatiŽnt wordt de dupe van bezuinigingen huisartsen


Door de bezuinigingen op de huisartsenzorg zullen mensen sneller in het ziekenhuis terecht komen. Dit levert weer extra kosten op en zal uiteindelijk ook weer zorgen voor een stijging van de zorgpremie. Dit is de boodschap van vele huisartsen die demonstreerden in RAI. Ze zijn tegen deze bezuinigingen van het kabinet.

De minister van Volksgezondheid wil in totaal 132 miljoen euro besparen. Dit betekent dat elke huisartsenpraktijk er 20.000 euro bij in schiet. Volgens de huisartsen zorgt dit ervoor dat er minder basispersoneel kan worden ingehuurd voor bijvoorbeeld de basiszorg aan chronisch zieke patiŽnten. Als deze patiŽnten net als vroeger weer in het ziekenhuis belanden kost dit de maatschappij veel meer geld.

Huisartsen zien zichzelf als een onmisbare schakel in de keten van de gezondheidszorg. Zij zijn immers degenen die bepalen of patiŽnten worden doorverwezen naar andere artsen of verpleegkundigen. Huisartsen kosten 4% van het zorgbudget, maar handelen wel 96% van alle zorgvragen af. Dat betekent dat de meeste mensen tijdens een huisartsconsult een advies of medicijn krijgt en daarmee voldoende geholpen is. Dit is een relatief goedkope methode. In het buitenland is dit anders. Hier kunnen mensen zonder verwijzing meteen terecht bij een medisch specialist, en dat is veel duurder.

De Landelijke Huisartsen Vereniging claimt dat de huisarts een prima middel is om de gezondheidszorg goedkoper en efficiŽnter te maken. Volgens de organisatie maakt de minister dus een verkeerde keus om te bezuinigen op de huisarts.

Vergelijk nu zorgverzekeringen op onze site.

Door: Roeland Werring