Partijen spreken contouren zorgakkoord af


Het kabinet, de coalitie en de drie oppositiefracties D66, ChristenUnie en SGP zijn het inmiddels eens geworden over extra geld voor het Nederlandse zorgstelsel. Dat maakte premier Rutte gisteren bekend, nadat er urenlang over vergaderd was.

Hoeveel geld het zorgstelsel er precies bijkomt, wilde de premie niet bekendmaken. Wel gaf hij toe dat er inderdaad extra geld beschikbaar komt. Volgens Rutte hebben de onderhandelaars ‘de grenzen met elkaar bepaald’.


Samsom
Rutte bleef vaag over waar het geld precies aan besteed zal worden, voorman van de PvdA Diederik Samsom wilde wel vertellen waar extra geld voor wordt beschikbaar gesteld. Het gaat in ieder geval om een structurele extra uitgave voor de ouderen- en gehandicaptenzorg. Deze posten worden in 2015 overgeheveld naar de gemeente en de zorgverzekeraars.

De afspraken zijn nodig voor de onderhandelingen over de begroting voor het jaar 2015. Daarvoor heeft de coalitie steun nodig van de oppositie. Binnenkort wil de Tweede Kamer de zogenoemde decentralisatieplannen bespreken met de staatssecretaris van Volksgezondheid, Martin van Rijn.

Alleen contouren
Zowel fractieleider van de ChristenUnie Arie Slob als de fractievoorzitter van D66, Alexander Pechtold, wilden alleen kwijt dat de contouren voor het nieuwe zorgakkoord getekend zijn. Volgens Slob is de puzzel nog niet helemaal gelegd, en volgens Pechtold kan de zorgwet volgende week al behandeld worden in de Tweede Kamer.

Kees van der Staaij van de SGP is van mening dat er met het zorgakkoord grote stappen zijn gezet.

Extra geld
De gehandicapten- en ouderenzorg krijgt er extra geld bij. Daarnaast krijgen waarschijnlijk ook de gemeenten extra geld van de overheid. Zij zouden eerder te maken krijgen met extra taken en minder geld. Samsom pleitte vorige week al voor een zogenaamde ‘zachte landen’. Het zou daarbij gaan om een bedrag van 200 miljoen euro extra voor de gemeenten.

Volgend jaar zou ook de huishoudentoeslag ingevoerd worden. In deze toeslag worden zorgtoeslagen en overige toeslagen gecombineerd. Deze huishoudentoeslag kan niet doorgaan vanwege problemen met de uitvoering, zo maakte minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken bekend. Daarmee loopt het kabinet een bezuiniging van 600 miljoen euro mis. De jaren daarna loopt de overheid in totaal zo’n 1,2 miljard euro mis. Minister Asscher en staatssecretaris Wiebes (Financiën) gaan volgend jaar kijken naar een oplossing voor het gat in de begroting.

Door: Dennis de Wit