Partijen oneens over vrije zorgkeuze


De vijf partijen die deelnemen aan de onderhandelingen over de invulling van de zorg van volgend jaar, zijn het niet eens geworden over het inperken van de vrije zorgkeuze. Volgende week praten de partijen verder over het inperken van de vrije artsenkeuze. Wel is er verder gepraat over de bezuinigingen op de langdurige zorg.

De partijen nemen zich voor om minder te bezuinigen op de langdurige zorg dan eerder werd voorgenomen. ChristenUnie en SGP zien het inperken van de vrije zorgkeuze niet zitten.

Vrije artsenkeuze aan banden
Minister Schippers (VVD) van Volksgezondheid wil de vrije artsenkeuze volledig stoppen, om zo de verzekeraars meer ruimte te geven tot het bedingen van goedkopere zorgcontracten. Door meer onderhandelingsruimte te creëren kunnen zorgaanbieders en ziekenhuizen op een goedkopere manier met elkaar samen te werken.

Zorgverleners die dan geen zorgcontract hebben afgesloten met de zorgverzekeraar, zijn te duur. Die worden dan niet meer vergoed door de zorgverzekeraar. Daarmee moeten de zorgkosten in Nederland omlaag kunnen. Maar de ChristenUnie en de SGP zien die plannen niet zitten.

ChristenUnie en SGP
Arie Slob van de ChristenUnie zei na het gesprek over de vrije artsenkeuze voorlopig wel even klaar te zijn. Wel hoopt hij het besluit over de vrije artsenkeuze op een later moment succesvol af te kunnen ronden, zodat het voorstel voor de zorg volgende week naar de Tweede Kamer kan.

Ook de SGP heeft zo zijn bedenkingen over het inperken van de vrije zorgkeuze. Volgens SGP-leider Kees van der Staaij is het belangrijk om keuzevrijheid aan te bieden, evenals een goede prijskwaliteitsverhouding. Tussen die twee factoren moet nog een goede balans gevonden worden.

Eisen VVD
De VVD eist van ChristenUnie en SGP dat zij akkoord gaan met het plan van de minister om de vrije zorgkeuze aan banden te leggen. In ruil daarvoor wil de VVD de bezuinigingen op de langdurige zorg zoals de AWBZ inperken. Het is niet duidelijk of die plannen nu van de baan zijn. Volgens de VVD is het ontzettend belangrijk dat er volgende week een plan op tafel ligt die naar de Tweede Kamer kan gaan.

Of de keuzevrijheid uit de basisverzekering geschrapt wordt, is dus nog even afwachten. Nu betalen verzekerden die meer keuzevrijheid willen meer via hun premie, doordat zij een restitutieverzekering afsluiten.

Door: Dennis de Wit