Overstapper haalt fysiotherapie uit zorgpakket


Consumenten die gewisseld hebben van zorgverzekeraar, kiezen voor een hoger eigen risico en halen het vaakst de dekking op fysiotherapie uit het zorgpakket. Daarmee besparen zij op hun aanvullende zorgverzekering. Voornamelijk de verzekering Bewuzt van zorgverzekeraar VGZ blijkt erg in de smaak te vallen onder overstappers. Dat schrijft dagblad Metro op basis van een rondgang bij verschillende vergelijkingssites.

Aanvullende zorgverzekeringen
Consumenten besparen het meest op de aanvullende zorgverzekering. Zo halen zij aanvullende dekkingen voor de tandarts en fysiotherapie uit het zorgpakket. Daarnaast kiezen overstappers steeds vaker voor het verhogen van het eigen risico. Daarmee krijgen overstappers een korting tot wel 20 euro per maand. Metro vroeg de drie grootste zorgverzekeringsvergelijkingssites om informatie. Daaruit blijkt dat ruim honderdduizenden consumenten tijdens de jaarwisseling overstapten via een vergelijkingssite.

Ruim 1,2 miljoen mensen wisselden van zorgverzekering. Vorig jaar koos zes procent van de verzekerden nog voor het verhogen van het vrijwillig eigen risico, nu doet naar schatting 20 procent dat. Dat is een stijging van meer dan 200 procent.

Eigen risico
Het kiezen voor het verhogen van het eigen risico, zorgt ervoor dat de maandelijks te betalen premie fors daalt. Er is een grote trend te zien dat consumenten op een dergelijke manier proberen hun zorgkosten te reduceren, zeggen experts.

De drie grootste zorgverzekeraars in Nederland zien echter een minder extreme stijging van het vrijwillig eigen risico. Bij CZ koos vorig jaar zes procent voor een hoger eigen risico, dit jaar is dat acht procent. Bij VGZ en Univé koos nog geen 1 procent voor het verhogen van het eigen risico’s.

Ook de vraag naar tandartsdekking en fysiotherapie zijn behoorlijk gedaald. Gemiddeld kiest 30 procent van de overstappers om af te zien van de dekking op fysiotherapie.

Online zorgverzekeringen
Daarnaast kiezen steeds meer overstappers voor een online zorgverzekering. Deze online zorgverzekeringen zijn vaak goedkoper, omdat deze verzekeraars minder mankracht inzetten. Daardoor is de hulp wel een stuk minder persoonlijk, waarschuwen vergelijkingssites.

De grote winnaar onder vergelijkingssites is Bewuzt van VGZ. Het vaakst kozen overstappers voor deze online zorgverzekering. Ruim 20 procent van de overstappers koost voor deze verzekeraar.  Overigens verandert ruim 80 procent van de Nederlanders niet van zorgverzekeraar.

Vergelijken
Alvorens over te stappen op een andere zorgverzekeraar, is het belangrijk om zorgverzekeringen te vergelijken. Daarmee kunnen zeker op aanvullende zorgverzekeringen enkele tientallen euro’s per jaar bespaard worden.

Door: Dennis de Wit