Overheid keert 900 miljoen euro meer uit aan zorgtoeslag


De overheid heeft vorig jaar 4,7 miljard euro uitbetaald aan zorgtoeslag. Dat is een stijging van 900 miljoen euro in vergelijking met een jaar eerder. Inmiddels ontvangen ruim zes op de tien Nederlandse huishoudens een zorgtoeslag. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Dat het bedrag dat de overheid uitgeeft aan zorgtoeslagen stijgt, komt doordat de premie van de zorgverzekering gestegen is.

Er is 900 miljoen meer aan zorgtoeslag uitgekeerdStijging
Al sinds de invoering van de zorgtoeslag in 2006 betaalt de overheid ieder jaar meer uit aan zorgtoeslag. Alleen vorig jaar al gaf de overheid een kwart meer uit dan een jaar eerder (in 2010). In totaal zijn de kosten van de zorgtoeslag tussen 2006 en 2011 gestegen met bijna 90 procent.

De zorgpremie die Nederlanders jaarlijks moeten betalen voor de zorgverzekering is sinds de invoering in 2006 gestegen met 35 procent. Eerder betaalden Nederlanders gemiddeld zo’n 1000 euro per jaar, nu is dat bijna 1400 euro per jaar.

De zorgpremie was vorig jaar gemiddeld ruim 100 euro hoger dan een jaar eerder. Dat wordt gecompenseerd door de zorgtoeslag te verhogen.

Zorgplannen
Niet alleen het bedrag dat de overheid uitkeert aan zorgtoeslagen is de afgelopen jaren gestegen. Ook het aantal huishoudens dat een zorgtoeslag ontvangt is fors gestegen. Vorig jaar ontvingen ruim 4,6 miljoen huishoudens een zorgtoeslag van de overheid. In 2006 ontving 56 procent van de huishoudens een zorgtoeslag, nu is dat 60 procent.

De gemiddelde tegemoetkoming steeg van 550 euro in 2006 naar bijna het dubbele (1000 euro) in 2011.

De laatste tijd is er veel commotie rondom de zorgplannen van het kabinet Rutte 2. Eerder dit jaar wilden de VVD en de PvdA de zorgpremie inkomensafhankelijk maken, maar daar kwam de premier later op terug. Uiteindelijk heeft het kabinet besloten te nivelleren middels de belastingheffing en dus niet via de zorgpremie.

Vergelijken
Zoals al te lezen is: de zorgtoeslagen stijgen ieder jaar. Dat komt doordat meer gezinnen de zorgtoeslag ontvangen, maar ook de zorgpremie stijgt ieder jaar. Daarom is het nuttig om ieder jaar zorgverzekeringen te vergelijken. Als blijkt dat de zorgverzekeraar niet meer de goedkoopste is, kan het nuttig zijn om over te stappen. Dat kan vanaf 31 december tot 1 februari. In de tussentijd blijft de zorg vergoed via de oude zorgverzekering.

Door: Dennis de Wit