Overheid heeft uitgaves in zorg niet in bedwang


De overheid heeft de afgelopen jaren veel te veel geld uitgegeven aan de zorg. Het zorgbudget is jaarlijks met gemiddeld 2 miljard euro overschreden. Daarnaast heeft de overheid totaal geen controle op de uitgaves. Pas jaren later wordt bekend gemaakt hoeveel geld er binnen dat jaar precies is uitgegeven aan de zorg. Het geld dat te veel is uitgegeven gaat ten koste van het zorgbudget van de jaren daarop.

Deze bevindingen zijn gepubliceerd in een rapport dat is opgesteld door de Algemene Rekenkamer. Minister Schippers van Volksgezondheid is het niet eens met deze kritiek. Ze zegt dat ze wel voldoende controle over de uitgaven heeft en dat ze genoeg inzet toont en mogelijkheden heeft om de kosten binnen de zorg onder controle te kunnen houden. Wel erkent ze dat er beter inzicht nodig is om de ontwikkelingen van de zorguitgaves in kaart te brengen.

Om het te kort van de zorguitgaves te compenseren heeft de overheid de eigen bijdrages binnen de zorg verhoogt. Ook heeft men bepaalde ziekenhuizen kortingen gegeven op de kosten. Het is niet duidelijk of deze maatregelen daadwerkelijk bezuinigingen in de zorg opleveren. Volgens de Rekenkamer is dit niet vast te stellen.

GroenLinks heeft in een reactie aangegeven dat ze zich grote zorgen maken, omdat de Minister niet kan aangeven hoeveel geld er precies wordt uitgegeven aan de zorg. Genomen maatregelen pakken vaak achteraf veel te duur uit met als gevolg dat er extra bezuinigt moet worden. De uitgaves moeten beter in kaart worden gesteld zodat we achteraf niet voor verrassingen komen te staan. Ook de PvdA en D66 zijn het met de kritieken van GroenLinks eens.

Bent u opzoek naar een goedkopere zorgverzekering? Vergelijk zorgverzekeringen op onze website en kies voor een goedkopere zorgverzekering in 2012.

Door: Roeland Werring