Opname in het ziekenhuis


Een ongeluk zit in een klein hoekje. Zo kan het wel eens voorkomen dat je uiteindelijk moet worden opgenomen in het ziekenhuis. Dan is je gezondheid natuurlijk het belangrijkste. Maar de kosten voor de opname in het ziekenhuis liegen er meestal niet om. Daarom is het belangrijk om je eens te verdiepen in de situatie als je opgenomen zal worden in het ziekenhuis.

De basisverzekering dekt
Gelukkig dekken de meeste basispakketten van de zorgverzekeringen opname in het ziekenhuis. Soms ben je wel eens medisch-specialistische zorg nodig zonder dat je opgenomen wordt in het ziekenhuis, maar thuis verpleegd moet worden. Er zijn dan verzekeraars die deze kosten dekken.

Vergoeding
Een medisch-specialist omvat ook geneeskunde, heelkunde en verloskunde. Sommige specialisten zijn verbonden aan een ziekenhuis, en anderen hebben een eigen praktijk.
De medisch-specialistische zorg wordt alleen vergoed als het voldoet aan de huidige standaarden van de wetenschap, en als je door de persoonlijke omstandigheden bent aangewezen op die zorg.

Tegenwoordig kun je niet bij klachten zomaar de EHBO binnenwandelen van een ziekenhuis. Je bent vooraf toestemming nodig van je huisarts. Sommige verzekeraars wensen eerst op de hoogte gesteld te worden voor minder spoedeisende zaken.

De kosten voor medicatie die je in het ziekenhuis krijgt, evenals de verpleging en verzorging tijdens de opname, worden door de basisverzekering vergoed.

Verschillen in premie
In elk basispakket wordt de opname in het ziekenhuis standaard vergoed. Maar de minder spoedeisende zaken moeten soms eerst van tevoren overlegd worden met je zorgverzekering. Welke zorgverzekeringen eerst toestemming moeten geven, kun je nagaan door de zorgverzekeringen te vergelijken. Ook zie je dan een aanzienlijk verschil in de premies van de zorgverzekeringen.

Door: Roeland Werring