Ophogen vrijwillig eigen risico zorgt voor stijging zorgpremie


Het ophogen van het vrijwillig eigen risico zorgt ervoor dat de zorgpremie volgend jaar zal stijgen. De premie-inkomsten dalen bij de zorgverzekeraars als consumenten zelf meer eigen risico voor hun rekening nemen. Er komt daardoor minder geld binnen bij de zorgverzekeraars en dus moeten zij een andere manier vinden om genoeg geld binnen te krijgen. Daardoor zullen de premies van de basis zorgverzekering volgend jaar stijgen. Dat schrijft het Nederlands Dagblad.

Zorgkosten
Nederlanders maken per jaar gemiddeld zo’n 215 euro aan zorgkosten, terwijl het wettelijk verplichte eigen risico dit jaar op 350 euro ligt. Mensen denken weinig problemen te krijgen als zij voor een nog hoger vrijwillig eigen risico kiezen.

Op maandbasis kunnen consumenten maximaal 20 euro besparen, als zij ervoor kiezen om het eigen risico te verhogen met 500 euro. Het aantal consumenten dat kies voor een vrijwillig eigen risico is bijna verdubbeld: van zes procent in 2012 naar 11,75 procent in 2012. Naar verwachting zal in februari twintig procent van de Nederlanders een hoger eigen risico hebben.

Premies stijgen
Doordat de zorgverzekeraars minder geld binnen krijgen doordat consumenten een hoger eigen risico kiezen, zullen zij te zorgpremie verhogen. “Wanneer Nederlanders in groten getalen kiezen voor meer eigen risico, gaat op termijn de zorgpremie omhoog”, voorspelt Wim Groot, zorgeconoom.

Vergelijkingssites verwachten dat er volgend jaar een heuse premie wedloop zal ontstaan, waarmee de solidariteit in de zorg verder zal worden uitgekleed. “Gezonde Nederlanders verhogen hun eigen risico, waardoor de basispremie zal stijgen”, waarschuwt Groot.

Geen voorspelling mogelijk
Volgens de zorgverzekeraars en de Consumentenbond is het echter helemaal nog niet mogelijk om nu al te voorspellen wat de zorgpremie volgend jaar zal doen. Het hogere eigen risico moet beschouwd worden als slechts één van de factoren, schrijft de Consumentenbond in een reactie.

Volgens de bond en de zorgverzekeraars is er nog niets over de premie te zeggen. “Het is koffiedik kijken wat de premie gaat doen. Voor dit jaar werd ook een stijging van de basispremie voorspeld, terwijl die uiteindelijk nagenoeg hetzelfde bleef”, zegt een woordvoerster van de Consumentenbond.

Premies vergelijken
De premies voor 2014 worden pas in november 2013 bekend. Tot die tijd is er nog weinig te zeggen over de premies. Vergelijk zorgverzekeringen om nog over te stappen van zorgverzekeraar. Dat kan nog tot 1 februari 2013.

 

Door: Dennis de Wit