Ook volgend jaar vrije zorgkeuze


Nederlandse verzekerden kunnen ook volgend jaar gewoon nog zelf kiezen door welke zorgaanbieder zij behandeld willen worden. Dit jaar mogen verzekerden ook zelf kiezen door welke huisarts of ziekenhuis zij behandeld willen worden. De zogenaamde keuzevrijheid blijft de komende jaren gewaarborgd. Dat bevestigde minister-president Mark Rutte na de onderhandelingen over de langdurige zorg.

Het zorgakkoord leek eerder deze week nog van tafel te gaan, nadat minister Schippers van Volksgezondheid (VVD) liet weten de zorgverzekeraars meer vrijheden te willen geven bij het contracteren van zorg. Dat zou inhouden dat de keuzevrijheid van verzekeraars in gevaar zou komen en dat de verzekeraar zelf meer te zeggen zou hebben over prijs en kwaliteit van zorgaanbieders.


Geen discussie
Volgens premier Rutte is er zelfs nooit een discussie geweest over of de keuzevrijheid wel of niet moet blijven. Ook in de toekomst zal de keuzevrijheid niet ter discussie staan, zo beloofde hij. Consumenten kunnen zelf kiezen welke soort zorgverzekering zij afsluiten. Wel blijft de naturapolis zonder keuzevrijheid een stuk goedkoper dan een restitutieverzekering, omdat de zorgverzekeraar bij een naturapolis goedkopere zorgkosten af kan sluiten.


Voorbarigheid
Daarnaast is het ook nog eens voorbarig dat hoge inkomens worden bevooroordeeld doordat een polis met vrije zorgkeuze duurder wordt, zo zeggen experts. De premies van restitutiepolissen zullen in percentage niet onmiddellijk meer stijgen dan de premie van een naturapolis, waarbij de vrije zorgkeuze een stuk verder is ingeperkt.

De zorgverzekeraar mag weliswaar niet zelf besluiten wat er vergoed wordt in het basispakket van de zorgverzekering, maar de zorgverzekeraar mag wel de eigen premie bepalen. Dit houdt in dat er ook in 2015 goedkopere en duurdere zorgverzekeringen zullen zijn, die zowel in natura- restitutie-, of budgetpolis wordt aangeboden.

PvdA
Coalitiepartner Partij van de Arbeid (PvdA) is blij met de stelling van premier Rutte. Fractievoorzitter Diederik Samsom gaf eerder al aan de vrije zorgkeuze te willen blijven garanderen. In de toekomst blijven zorgverzekeraars verplicht met meerdere zorgaanbieders een zorgcontract af te sluiten. Op die manier blijven consumenten een grotere keuzevrijheid houden.

Als patiënt blijft de verzekerde vrij om een zorgverzekeraar te kiezen die een specifieke arts heeft gecontracteerd. De lagere inkomens worden op die manier niet benadeeld; het basispakket blijft voor iedereen hetzelfde.

Vorige week bereikten de partijen een akkoord over 360 miljoen euro extra voor de langdurige zorg in 2015 en nog eens 300 miljoen euro in 2016.

Door: Dennis de Wit