Ongezonde mensen moeten meer zorgpremie betalen


Veel Nederlanders vinden dat mensen die ongezond leven meer zorgpremie moeten gaan betalen ten opzichte van mensen die wel gezond leven. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om mensen die veel roken, drinken, weinig bewegen of erg veel overgewicht hebben.

Dit blijkt uit een onderzoek verricht onder 1250 mensen door zorgbelang Gelderland in samenwerking met het televisieprogramma Debat op 2. Aan het onderzoek deden veel verschillende mensen mee, die samen representatief zijn voor de Nederlandse samenleving.

Er zijn ook veel mensen tegen het verschil in zorgpremie op basis van levensstijl. Zo vallen er lastig grenzen te stellen op basis waarvan de premieverschillen tot stand moeten worden gebracht. Er zijn namelijk ook veel mensen die overgewicht hebben vanwege een ziekte of aandoening. Ook kan er lastig worden bepaald hoeveel glazen alcohol een persoon gemiddeld drinkt. En als het echt om een alcoholist gaat, kan deze persoon de extra zorgpremie toch niet betalen. Het is dus vrij lastig om dit vast te stellen.

Het onderzoek is uitgevoerd naar aanleiding van de stijgende kosten voor de zorgverzekering. In 2012 gaan de premies van de zorgverzekeringen weer stijgen. Ook verdwijnen er een aantal medicijnen uit het basispakket.

Op dit moment is de zorgverzekering in Nederland ingericht volgens het principe dat iedereen evenveel geld betaald aan zorgpremie. Op basis van inkomsten kan je wel geld terugkrijgen, en moet de werkgever meer geld voor je betalen. Maar op basis van andere afwijkingen, zoals leeftijd, gezondheid, levensstijl, geslacht en de kans op een gezonde toekomst, zijn er geen premieverschillen.

Vooral niet-rokers vinden dat mensen die wel roken een hogere premie moeten betalen. Er zijn op dit moment wel levensverzekeringen waarbij rokende mensen meer premie moeten betalen. Maar bij de zorgverzekering bestaat dit verschil nog niet.

Wilt u toch graag een korting op uw zorgverzekering, dan kunt u uw eigen risico voor uw zorgverzekering verhogen, waardoor u dus minder premie gaat betalen. Dit is de enige mogelijkheid om toch minder geld kwijt te zijn vanwege uw gezonde levensstijl. Maar moet u plotseling toch naar het ziekenhuis dan kost dit u direct uw hogere eigen risico.

Om zeker van de laagste premie te zijn, kunt u het beste zorgverzekeringen vergelijken op onze website en de goedkoopste zorgverzekering afsluiten.

Door: Roeland Werring