NZa eist transparantie zorgverzekeraars


Zorgverzekeraars moeten transparanter omgaan in de communicatie met haar klanten. Dit heeft de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) laten weten in haar jaarlijkse rapportage over de zorg. Zorgverzekeraars moeten duidelijker aangeven bij welke zorgverlener de klant terecht kan. Ook moet er duidelijk worden aangegeven waarom er juist voor deze zorg is gekozen en hoe dit in het voordeel van de klant is. De verhouding tussen prijs en kwaliteit is hierbij een belangrijke factor.

Zorg wordt steeds duurder. Om de kosten van de zorg zo laag mogelijk te houden moeten zorgaanbieders keuzes maken in de zorg die ze aanbieden. Hierdoor kan de hoogte van de premie van de zorgverzekering zo laag mogelijk blijven. Ook is het belangrijk dat de consument alleen de zorg verzekerd wat nodig is.

Zorgverzekeraars moeten de klant gaan adviseren over welke zorg u het beste wel en niet kan gaan verzekeren. Welke risicoís kunt u nemen. Is het beter om een geheel vrije zorgkeuze te hebben, en hiervoor meer te betalen, of is het voordeliger om alleen bij bepaalde zorgverleners terecht te kunnen. Want hiervoor betaald u wel een lagere premie.

De prijzen in de zorg zijn vrij. Ziekenhuizen en klinieken kunnen voor een groot deel de prijzen zelf vaststellen. Zorgverzekeraars maken contracten met deze ziekenhuizen. Zorgverzekeraars moeten bij het maken van deze contracten naar het belang van de klant handelen, en de beste zorg voor de klant in te kopen.

De consument kan hierbij een belangrijke rol spelen. Volgens het NZa moeten we allemaal veel beter gaan nadenken over de zorgverzekering die we kiezen. Welke zorg is bij deze zorgverzekering verzekerd? Hoeveel keuzevrijheid heb ik? Heb ik deze vrijheid wel nodig? Vaak is dit namelijk helemaal niet het geval. Welke aanvullende verzekeringen moet ik wel en niet kiezen? Kan ik voor een hoger eigen risico gaan of niet? Deze vragen zijn allemaal heel belangrijk bij het kiezen van de beste zorgverzekering.

De zorgverzekeraar moet de (potentiŽle) klanten bewuster maken over de vrije keuzes op de zorgmarkt. Hierbij kan de overheid ook helpen door de samenleving een signaal af te geven. Het leven wordt duurder, zorg daarom dat u goed alle zorgverzekeringen met elkaar gaat vergelijken. Zo bespaart u al snel veel geld en zorgt u er gezamenlijk voor dat de zorg niet duurder gaat worden dan nodig is.

Zorgverzekering vergelijken kan natuurlijk ook op onze website. Hierbij krijgt u een goed beeld van de premies van de basiszorgverzekering en alle mogelijke aanvullende zorgverzekeringen. In een overzicht ziet u de premies van alle goedkope zorgverzekeraars. Door u wensen in te stellen, ziet u welke zorgverzekering in uw geval het goedkoopste en beste is.

Door: Roeland Werring