Nog maar een paar dagen de tijd om op te zeggen


Half november dit jaar zijn de premies voor zorgverzekeringen 2013 door alle zorgverzekeraars bekendgemaakt. Daardoor kunnen consumenten nu beginnen met het vergelijken van alle polissen en zodoende een nieuwe zorgverzekering afsluiten. Consumenten moeten er echter rekening mee houden dat zij voldoen aan de zogenaamde opzegtermijn. Het is niet mogelijk om het hele jaar door van de ene op de andere maand op te zeggen.

Opzeggen
Wanneer uit vergelijkingen blijkt dat de huidige premie niet langer het goedkoopst is of nog langer past bij de persoonlijke situatie, kan de verzekerde overstappen. Daarvoor moet eerst de huidige zorgpolis opgezegd worden. Het opzeggen van de zorgpolis kan vanaf half november tot aan 1 januari 2013. Na deze datum is het niet meer mogelijk om de zorgverzekering op te zetten en wordt er een nieuw zorgjaar gecontracteerd.

Opzeggen van de zorgverzekeraar kan tegenwoordig gemakkelijk online, maar het beste is het schriftelijk opzeggen. Let wel: door de feestdagen zoals de Kerstdagen en Oud en Nieuw loopt de postbezorging vertraging op. Zorg dat de opzegbrief voor 1 januari 2013 ontvangen is bij de huidige zorgverzekeraar.

Tenslotte moeten verzekerden rekening houden met eventuele betalingsachterstanden. Wanneer blijkt dat de consument nog een betalingsachterstand bij de zorgverzekeraar heeft, is het vaak niet mogelijk om de zorgverzekering op te zeggen.

Een nieuwe zorgverzekering
Wie al weet welke zorgverzekering het beste bij hem of haar past in 2013, kan een nieuwe zorgpolis afsluiten. Het afsluiten van een nieuwe zorgverzekering kan nog tot 1 februari 2013. De nieuwe zorgverzekering gaat in ‘met terugwerkende kracht’. Dat betekent dat de consument ook in de tussentijd gewoon verzekerd is.

Het is van groot belang dat de verzekerde echt voor 1 februari 2013 een zorgverzekering heeft afgesloten. Indien dit niet het geval is, kan de consument een boete verwachten van het College van Zorgverzekeraars. Iedereen in Nederland met een leeftijd vanaf 18 jaar is verplicht een geldige basis zorgverzekering af te sluiten.

Kinderen tot 18 jaar zijn gratis meeverzekerd. Een zorgverzekering mag de consument niet afwijzen voor de basis zorgverzekering. Voor aanvullende zorgverzekeringen geldt deze acceptatieplicht niet.

Vergelijken
Maar wie nog niet weet welke zorgverzekering de beste dekking en premie heeft bij de persoonlijke situatie, heeft nog een paar dagen de tijd om zorgverzekeringen te vergelijken. Houd er rekening mee dat de huidige zorgverzekering dan echt voor 1 januari 2013 is opgezegd.

 

Door: Dennis de Wit