Nederlanders moeten lang wachten op specialisme


In Nederland moeten patiënten en verzekerden relatief lang wachten voordat hun afspraak met een specialist plaatsvindt. In andere Europese landen worden patiënten veel sneller geholpen dan in Nederland. In Nederland wachten patiënten gemiddeld zo’n vier weken of langer voordat zij naar een specialist in het ziekenhuis kunnen. Dat blijkt uit cijfers van Sirm, dat een onderzoek naar wachttijden in Nederlandse ziekenhuizen opvoerde, in opdracht van de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen.

Grote behoefte
In Nederland heeft zo’n 30 procent van de patiënten behoefte aan medisch specialistische zorg zoals geneeskundige zorg of verloskundige zorg. Gemiddeld duurt de wachttijd voor dergelijke specialistische zorg ruim vier weken.

In Groot-Brittannië is de behoefte naar specialistische zorg een stuk lager. 28 procent van de Britten wil specialistische zorg, Zwitsers achttien procent en Duitsers zevenprocent.

Alleen in Frankrijk hebben patiënten meer behoefte aan specialistische zorg: ruim 47 procent van de patiënten staat op de wachtlijst met een wachttijd van meer dan zeven weken.

Treeknorm
In Nederland geldt een zogenaamde ‘Treeknorm’. Dat is een in 2000 ingestelde norm waarin staat vastgelegd hoe lang patiënten maximaal mogen wachten totdat zij behandeld worden. Dat zegt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuis.

De Treeknorm is voor iedere hulpverlener verschillend. De maximale wachttijd bij apothekers is één dag, de wachttijd voor een huisarts bedraagt drie dagen. Voor ziekenhuizen is de norm vastgelegd op maximaal 6 weken. ‘Patiënten wachten wel minder lang op een medisch specialist dan een aantal jaar geleden’, weerlegt een woordvoerder van de NVZ.

Afhoudend
Volgens het NVZ zijn Nederlandse artsen en patiënt zuinig met de zorg en doen zij hun aandoening af als niet urgent genoeg. ‘Waar in andere landen sneller naar een medisch specialist wordt doorverwezen, zijn we in Nederland afhoudend.’

Dat komt mede door de rol van de huisarts. Steeds minder vaak verwijzen huisartsen hun patiënten door naar een specialist. Vaak is dan de kwaal nog niet erg genoeg.

De specialistische zorg in Nederland kost jaarlijks 22 miljard euro. Dat is rim een vierde van de totale hoeveelheid aan zorguitgaven. Dat leidt tot een vrij hoge zorgpremie en eigen risico.

Door: Dennis de Wit