Nederlander bespaart fors op zorgverzekering


Nederlandse consumenten gaan per 1 januari 2013 fors besparen op hun zorgverzekering. Die besparing ligt op zo’n 28 euro per maand, wat neerkomt op 343 euro op jaarbasis. Dat blijkt uit een onderzoek dat gehouden werd onder duizend bezoekers van vergelijkingssites. De belangrijkste uitkomst is dat consumenten een stuk kritischer kijken naar aanvullende zorgverzekeringen in vergelijking met een jaar geleden.

Nederlander bespaart op het laatste moment veel geld op de zorgverzekeringAanvullende zorgverzekering
Consumenten zijn vooral kritischer gaan kijken naar de aanvullende zorgverzekering. In totaal zal 88 procent van de consumenten minder gaan betalen voor hun zorgverzekering. Het gemiddelde komt daarmee op 92,50 euro premie te liggen voor een basisverzekering.

Komend jaar vragen consumenten zich kritischer af welke zorg zij nodig hebben. Het verhogen van het eigen risico en het afsluiten van minder aanvullende verzekeringen kunnen flinke besparen opleveren. De premies van aanvullende zorgverzekeringen verschillen sterk, waardoor de besparing nog verder op kan lopen.

Gemiddeld betaalden consumenten voor aanvullende verzekering 210,53. Komend jaar betalen zij 174,03 euro voor hun aanvullende zorgverzekeringen. Mensen kiezen steeds minder voor een uitgebreide aanvullende verzekering, waarmee de kostendaling verklaard kan worden.

Fysiotherapie
Voornamelijk de aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie wordt flink minder afgesloten. Vorig jaar sloot ruim 65 procent van de verzekerden een aanvullende zorgverzekering voor fysiotherapie af. Dit jaar heeft bijna de helft van alle verzekerden een vergoeding voor fysiotherapie in het pakket zitten.

Ook de tandartsdekking gaat naar beneden. Door een lagere dekking te kiezen, besparen consumenten gemiddeld 10 euro meer.

Eigen risico
Ondanks het verhoogde wettelijke eigen risico, besluiten meer consumenten om een vrijwillig eigen risico te nemen. Volgend jaar heeft bijna een derde van alle verzekerden een vrijwillig eigen risico. Vorig jaar was dat nog maar 7 procent. Het eigen risico neemt volgend jaar met ruim 500 euro toe. Het kiezen van een vrijwillig eigen risico kan een besparing opleveren van gemiddeld 250 euro per jaar.

Het vrijwillig ophogen van het eigen risico is echter alleen aangeraden voor verzekerden die weinig zorg nodig hebben.

Besparen
Wie echter veel zorg nodig heeft, kan beter afzien van een vrijwillig eigen risico. Voor hen is het vergelijken van zorgverzekeringen op zowel de prijs als de kwaliteit een stuk belangrijker. Het verschil tussen de goedkoopste en de duurste basisverzekering bedraagt voor 2013 bijna 320 euro op jaarbasis.

Door: Dennis de Wit