Nederlander bang voor duurdere zorgverzekering


Nederlanders verwachten massaal dat de premie van hun zorgverzekering zal stijgen. 86 procent van de Nederlanders denkt dat de premiestijging gemiddeld negen procent zal stijgen. Dat Nederlanders een premiestijging op de zorgverzekering vrezen, is opmerkelijk omdat ook het eigen risico in de zorg flink stijgt.

Stijging
In een onderzoek van een grote vergelijkingssite geeft 86 procent van de 500 respondenten aan te denken dat de premie zorgverzekering in 2013 zal stijgen. Het is opvallend dat verzekerden verwachten dat de premie omhoog gaat, omdat ook het wettelijk eigen risico in 2013 stijgt. Het eigen risico bedraagt in 2012 nog 220 euro, volgend jaar wordt het eigen risico 350 euro.

Premiestijging tegenhouden
Volgens de onderzoekers is het opmerkelijk te noemen dat verzekerden een premiestijging verwachten. In het verleden bleef de premiestijging beperkt bij verhogingen van het eigen risico.

De onderzoeker denkt dat ook dat de premie zorgverzekering voor 2013 slechts beperkt zal stijgen. Doordat de prijzen van de zorgverzekering slechts beperkt stijgen, zal ook het aantal overstappers beperkt blijven. Momenteel geeft slechts acht procent van de ondervraagden aan aan het eind van het jaar over te stappen naar een ander zorgverzekeraar.

Overstappen
Vorig jaar gaf een soort gelijk aantal verzekerden aan een overstap te willen maken naar een andere zorgverzekering. Na de officiële sluitingsdatum van het nieuwe kalenderjaar bleken 1 miljoen Nederlanders ook daadwerkelijk aansluiting gevonden te hebben bij een andere zorgverzekeraar. Dat is goed voor een percentage van zo’n 6 procent van de Nederlanders.

Stijging premie
Al sinds 2005 blijft de maandelijks te betalen premie zorgverzekering flink stijgen.  Gemiddeld betaalt een gemiddeld huishouden nu 50 procent meer voor de zorgverzekering dan zeven jaar geleden. Onder andere het steeds verder oplopende eigen risico bedrag stuwt dit percentage.

Zorgverzekering
Het betalen van het eigen risico bedrag is verplicht, omdat het hier om een wettelijk eigen risico gaat. Bovendien is het voor iedere inwoner van Nederland verplicht om tenminste een WA-zorgverzekering af te sluiten. Kinderen onder de achttien jaar kunnen gratis meeverzekerd worden met hun ouders.

Vergelijk zorgverzekeringen om jaarlijks honderden euro’s te besparen. Voornamelijk bij aanvullende zorgverzekeringen kan flink bespaard worden, omdat de zorgverzekeraar in tegenstelling tot bij een basisdekking, zelf mag bepalen welke dekkingen zijn bij een aanvullende zorgverzekering garant stellen.

Door: Dennis de Wit