Minister wil derde polis


Minister Schippers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VVD) wil een nieuwe, derde polis introduceren. De polis moet vanaf 2015 bestaan naast de natura- en restitutiepolis. De polis heeft een zeer lage zorgpremie, maar daarvoor moet de patiënt de vrije zorgkeuze wel volledig laten varen.

Volgens Schippers wordt de goedkopere polis verreweg de goedkoopste polis voor verzekerden. De zorgverzekeraar mag bij deze polis opleggen aan de verzekerde naar welke zorgaanbieder hij moet gaan. De verzekerde heeft dus geen eigen zorgkeuze meer.


Artikel 13-wijziging
Minister Schippers kreeg eerder deze week de te maken met een staking van artsen, fysiotherapeuten, tandartsen en apothekers. Zij staakten omdat zij het niet eens zijn met een wetwijziging, namelijk artikel 13 van de Zorgverzekeringswet. Daarbij hoeven verzekeraars geen vergoeding meer uit te keren voor zorg die niet gecontracteerd is.
 
Daarmee wet de indruk gewekt dat verzekerden alleen nog bij een restitutiepolis een vrije zorgkeuze behouden, maar die verzekering is wel de duurste variant. Minister Schippers benadrukt dat de nieuw te introduceren polis erbij komt, en niet de huidige polissen vervangt.

Drie polissen
Bij de naturapolis geldt dat alleen gecontracteerde zorgverleners voor de volle 100 procent vergoed worden. Bij de niet gecontracteerde zorgverleners moet de verzekerde zelf nog zo’n 20 tot 25 procent bijbetalen.
 
Daarnaast is er de restitutiepolis. De verzekerde mag dan zelf bepalen naar welke zorgaanbieder hij gaat, zonder dat hij zelf een extra bedrag bij moet leggen. In ruil daarvoor is de verzekerde wel meer premie kwijt. Vorig jaar kwamen zorgverzekeraars zelf al met een budgetpolis, waarbij de zelfde voorwaarden gelden als bij een naturapolis en een restitutiepolis. Maar het aanbod van gecontracteerde zorgaanbieders is een stuk kleiner, waardoor de keuzevrijheid ook kleiner wordt.
 
Minister Schippers kondigde deze week een nieuwe polis aan, waarbij de verzekerde helemaal geen vergoeding meer krijgt voor niet-gecontracteerde zorg. De premie valt daarbij wel een stuk lager uit, in ruil voor de keuzevrijheid van de patiënt. Een officiële naam voor de nieuwe polis is er nog niet. Met de nieuwe polis is het de bedoeling dat de stijgende zorgkeuze in Nederland tegengehouden wordt. Doordat de zorgverzekeraars op een betere manier zorg in kunnen kopen voor een nieuwe polis, kan de zorgpremie laag gehouden worden. De polis is echter niet voor iedereen geschikt: alleen gezonde en jonge mensen zijn met de nieuwe polis goedkoop uit.
Door: Dennis de Wit