Met gemak met vijftien ziekenhuizen minder


In Nederland kunnen we zonder wachtlijsten naar het ziekenhuis, zelfs als er landelijk vijftien ziekenhuizen zouden sluiten. Dat is de mening van bestuursvoorzitter Wim van der Meeren van zorgverzekeraar CZ. CZ is de op twee na grootste zorgverzekeraar in Nederland. Met name in de grote steden kunnen er een aantal ziekenhuizen gesloten worden zonder dat daardoor ellenlange wachtrijen ontstaan, zo meent van der Meeren.

Grote steden
Vooral in de grote steden staan er veel ziekenhuizen waar de bedden leeg blijven. ‘Als we in Amsterdam één ziekenhuis sluiten, dan wordt niemand daar slechter van. Dan ontstaan er ook geen wachtlijsten’, zegt van der Meeren in het NCRV-programma Altijd Wat.

Volgens het TV-programma zijn de ziekenhuizen vooral zelf schuldig aan de steeds verder stijgende ziektekosten in de zorg in Nederland. Ruim een kwart van alle zorgkosten zouden verspild worden aan te veel ziekenhuizen en lege patiëntenbedden.

AMC
Ook het AMC in Amsterdam erkent dat er te veel ziekenhuizen in de Noord-Hollandse hoofdstad staan. Alleen al rondom de Dam zijn er acht ziekenhuizen te vinden. Toch heeft topman Marc Levi nog wel een aantal punten van vraag. Zo vraagt hij zich af waarom de Nederlandse zorgverzekeraars nog steeds contracten blijven afsluiten met alle ziekenhuizen. “Ze zouden morgen kunnen besluiten om dat niet meer te doen. Ik zou dan zeggen: ga je gang.”

Wel noemt de topman van het AMC in Amsterdam dat de toon van de bestuursvoorzitter van CZ ‘dappere taal’.

Eindhoven
In Eindhoven is men het echter niet eens met de uitlatingen van van der Meeren. Piet Batenburg, directievoorzitter van het Catharina Ziekenhuis: “Als straks de eurocrisis voorbij is, komt er een nog grotere crisis aan: die van de zorgkosten”, erkent Batenburg.

Maar de bal ligt volgens Batenburg niet bij de zorgverzekeraars, maar bij de politiek in Den Haag. “Het is aan de politiek en niet aan de ziekenhuisbesturen om het probleem van de hogere kosten op te lossen. Iedereen roept dat het zorgbudget omlaag moet, maar niemand voert de regie.”

Veranderende vraag
De vraag naar zorg zal niet verminderen wanneer er meer ziekenhuizen sluiten, meent Batenburg. Besturen van andere ziekenhuis over het hele land zetten in op een betere spreiding van de zorg, met behoud van alle ziekenhuizen. “Concentratie is geen garantie voor kostenreductie.”, meent Batenburg.

Om zelf te besparen op de zorgkosten, kan de consument haar zorgverzekering vergelijken. Voornamelijk bij aanvullende verzekeringen is veel winst te behalen.

Door: Dennis de Wit