Menzis maakt minder winst


Zorgverzekeraar Menzis heeft vorig jaar bijna 90 miljoen euro minder winst gemaakt dan het jaar ervoor. Vorig jaar boekte de zorgverzekeraar nog een winst van 126 miljoen euro, een jaar eerder was dat bedrag nog 215 miljoen euro.

Dat blijkt uit cijfers van het jaarverslag van het verzekeringsbedrijf. De winstderving van de zorgverzekeraar wordt voornamelijk veroorzaakt door de goedkopere zorgverzekeringen die het aanbiedt.


Verlaagde premie
De afgelopen jaren gebruikte Menzis de winstopbrengsten om zo de premie voor verzekerden laag te houden. In 2013 gebruikte de zorgverzekeraar 50 miljoen euro om de premies van verzekerden van de zorgverzekering omlaag te brengen.

De zorgpremie werd in 2014 nog verder omlaag gebracht. Daarvoor werd in totaal 170 miljoen euro aan uitgegeven. De premie ging dit jaar met ruim 10 euro per maand omlaag. Daardoor heeft Menzis nu wel minder winst gemaakt dan vorig jaar.

Schades
Niet alleen de goedkopere zorgverzekeringen veroorzaken een winstdaling bij de zorgverzekeraar. De winst viel ook nog eens lager uit doordat de zorgverzekeraar vaker te maken kreeg met schadeclaims die het moest vergoeden. Vorig jaar keerde de zorgverzekeraar voor 5,5 miljard euro uit aan schade, tegen een kleine 4,7 miljard euro in 2012.

De verzekeraar hoefde minder geld preventief op zij te zetten, en dus kwam de totale schade uit op zo’n 5,3 miljard euro. Dat is nog steeds 64 miljoen euro meer in vergelijking met een jaar eerder.

Geen winstoogmerk
Menzis is een verzekeraar zonder winstoogmerk. Dat houdt in dat het grootste deel van de winst weer ten goede komt aan de verzekerde. De premies gaan omlaag als de winsten van Menzis goed zijn. Op die manier profiteert een verzekerde van een lagere premie, waardoor meer verzekerden voor de zorgverzekeraar kiezen. Op die manier kan de premie nog verder omlaag.

Vorig jaar had de zorgverzekeraar ruim 2,1 miljoen verzekerden. Dat is een toename van 70.000 verzekerden in vergelijking met een jaar eerder. De totale omzet aan premies bij Menzis bedroeg vorig jaar ruim 5,5 miljard euro; ongeveer evenveel als het totale schadebedrag.

Door: Dennis de Wit