Meer Nederlanders sluiten zorgverzekering online af


Zeven op de tien Nederlandse consumenten die een nieuwe zorgverzekeraar kiezen, kiezen een online zorgverzekering. Het contact via de verzekeraar loopt vaak al via internet, waardoor consumenten steeds sneller overstappen op een online zorgverzekeraar. Dat blijkt uit onderzoek van diverse vergelijkingssites. Uit onderzoek blijkt verder dat online zorgverzekeringen in de regel goedkoper zijn dan ‘ouderwetse zorgverzekeringen’.

Meer mensen kiezen voor online zorgverzekeringMiljoenen verzekerden
Andere zorgverzekeraars proberen klanten die nu nog gebruikmaken van de ‘oude zorgverzekering’ over te laten stappen op de goedkopere online variant. Daarmee proberen zij te voorkomen dat hun verzekerden overstappen naar een online zorgverzekering van een concurrent.

Vorig jaar hadden zo’n 770.000 verzekerden een online zorgverzekering. Naar schatting zal dat aantal dit jaar oplopen naar meer da 1 miljoen online verzekerden.

Goedkoper
In de regel zijn online zorgverzekeringen fors goedkoper dan de ‘ouderwetse zorgverzekering’. Gemiddeld zou het verschil zo’n 105 euro per jaar bedragen. Echter zijn online zorgverzekeringen vooral bedoeld voor jongere mensen.

Online zorgverzekeringen zijn namelijk uitgeklede varianten van de ‘normale zorgverzekering’. Uit onderzoek blijkt dat voornamelijk jonge, gezonde mensen gebruikmaken van online zorgverzekeringen. Aanvullende zorg is bij een online zorgverzekering vaak niet gedekt.

Aanvullend verzekeren
Zo moet kraamzorg gedekt worden middels een extra aanvullende zorgverzekering. Tandartsbezoeken en ingrepen wordt meestal tot een maximum van 500 euro per jaar vergoed.

De goedkoopste online zorgverzekeraar op dit moment is het jongerenlabel Zekur van Univé. Daar wordt echter wel gewerkt met een naturapolis.  Verzekerden kunnen slechts bij 16 ziekenhuizen in Nederland terecht als het om niet-spoedeisende situaties gaat.

Blijvend
Verzekeringssites verwachten dat het online afsluiten van zorgverzekeringen de komende jaren nog wel een trend zal blijven. Wie online een verzekering afsluit, kan daarmee fors besparen omdat er minder administratieve kosten om de hoek komen kijken.

De komende jaren zal het dan ook de standaard worden dat online zorgverzekeringen goedkoper zijn dat de ‘ouderwetse verzekeringen’.

Vergelijken
Benieuwd hoe het gesteld is met de dekkingen van de online zorgverzekeringen? Het is immers zo dat de meeste online zorgverzekeringen uitgeklede varianten zijn van ‘normale zorgverzekeringen’. Vergelijk zorgverzekering 2013 voor een overzicht van de premies van alle basis zorgverzekeringen in Nederland. Daarmee kunnen er forse besparingen gemaakt worden. Overstappen op een andere zorgverzekeraar kan vanaf 31 december tot aan 1 februari per het nieuwe kalenderjaar.

Door: Dennis de Wit