Meer Nederlanders betalen zorgverzekering


Het aantal Nederlanders dat hun zorgverzekering niet meer kan betalen, daalt voor het eerst sinds jaren weer licht. De afgelopen jaren was er juist sprake van een toenemende trend in het aantal wanbetalers. Begin 2012 waren er nog zo’n 305.000 verzekerden die hun zorgverzekering niet meer konden betalen. Nu zijn dat er nog 295.000 verzekerden. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) in samenwerking met het College voor Zorgverzekeringen (CVZ).

Meer mensen betalen zorgverzekeringNiet tevreden
Echter is het College voor Zorgverzekeringen nog niet tevreden met de lichte daling van het aantal wanbetalers voor de zorgverzekering. Voornamelijk de snelheid waarmee de daling gepaard gaat, is te traag. Dat laat een woordvoerder van het college weten.

In 2010 betaalden 267.000 Nederlanders langer dan zes maanden hun premie niet, waardoor zij als wanbetaler beschouwd werden. Eind vorig jaar betaalden zo’n 300.000 mensen hun zorgpremie niet, waardoor het CVZ te maken kreeg met een stijging.

Profiel
Uit een profielschets blijkt dat voornamelijk mensen die trekken van een bijstandsuitkering hun zorgpremie met enige regelmaat niet kunnen betalen.  Echter schamen zij zich om vroegtijdig een betalingsregeling te treffen met hun zorgverzekeraar. Daardoor krijgen zij later te maken met een verhoogde zorgpremie.

Bijna 10 procent van de bijstandsontvangers betaalde in 2010 de zorgpremie voor een langere tijd niet. Vorig jaar steeg dat aantal naar bijna 11 procent, een toename van 1 procentpunt.

Dat blijft echter niet ongestraft: mensen die ruim zes maanden niet betalen, krijgen te maken met het College voor Zorgverzekeringen. Zij krijgen dan enige coulance middels een betalingsregeling, maar krijgen daarbij wel te maken met een verhoogd premiebedrag.

Dat premiebedrag wordt steeds hoger, net zo lang totdat de volledige premieschuld is afgelost.

Zorgpremies vergelijken
De verschillen bij de premies van basiszorgverzekeringen zijn klein, maar bij aanvullende zorgverzekeringen kan het zeker lonen om zorgverzekeringen te vergelijken.

Ook voor de basis zorgverzekeringen geldt dat er zeer kleine verschillen zijn, die op maandbasis toch enige euro’s kunnen besparen. Zeker voor verzekerden die moeten leven van een bijstandsuitkering kan het lonen om een dergelijke besparing te realiseren. Alle zorgverzekeraars- en premies worden op een rijtje gezet, en kunnen gepersonaliseerd worden. Daardoor wordt de juiste verzekering met het juiste persoonlijke profiel vergeleken.

Door: Dennis de Wit