Medische gegevens verzekerde niet toegankelijk voor zorgverzekeraar


Het medische dossier van een patiŽnt is en blijft geheim voor de zorgverzekeraars. Zorgverzekeraars mogen bij de acceptatie van een nieuwe cliŽnt dus geen kijkje nemen in het verleden van een persoon en welke zorg hij of zij zoal nodig heeft gehad.

Alleen hulpverleners mogen in de medische gegevens kijken. Andere bedrijven of personen die ongeoorloofd toch in deze gegevens kijken riskeren een boete van ruim 18 duizend euro of een gevangenisstraf van maximaal 4 jaar.

Als u dus van zorgverzekeraar veranderd weet u zeker dat uw nieuwe zorgverzekeraar niet op de hoogte is van uw medische verleden en dat u hierop dus niet benadeeld kan worden.

Onder de hulpverleners is er een plan gemaakt om het medische dossier van iedereen te digitaliseren, zodat alle hulpverleners hier altijd bij kunnen. Maar de eerste kamer heeft dit plan afgewezen omdat het nog niet helemaal veilig lijkt te zijn. Gegevens kunnen te makkelijk worden gestolen.

Overstappen naar een andere zorgverzekering kan nog tot en met 31 december 2011. Met zorgverzekering vergelijken 2012 kunt u eenvoudig alle zorgverzekeringen vergelijken en direct de goedkoopste zorgverzekering bij de zorgverzekeraar online afsluiten.

Door: Roeland Werring