Medicatie zeldzame ziektes uit zorgpakket


Drie medicijnen voor twee zeldzame ziektes moeten in de toekomst niet langer vergoed worden in het basispakket van de zorgverzekering. Dat is de conclusie van het College voor Zorgverzekeringen (CVZ) in een conceptadvies aan de Tweede Kamer. De medicijnen zouden onvoldoende verlichting bieden aan de patiënten die de medicijnen slikken tegen de ziekte van Pompe of de ziekte van Fabry. De medicijnen zouden volgens het CVZ te duur zijn en niet opwegen tegen het resultaat.

Dure medicijnen
Medicatie tegen de ziekte van Pompe en de ziekte van Fabry zijn erg duur. Te duur, zo meent het College van Zorgverzekeringen. De beslissing om de vergoeding van de medicatie voor deze twee zeldzame ziektes te schrappen, zou wel eens een aanzet kunnen zijn tot een discussie over het schrappen van andere dure medicijnen.

Ziekte van Pompe
De ziekte van Pompe is een zeldzame ziekte waarvan in korte tijd de symptomen steeds vervelender worden. Veertig jaar lang worden patiënten met de ziekte van Pompe behandeld worden. Voor deze zeer lange behandeling staat dan een levensverlenging van gemiddeld twee jaar tegenover. Volgens het CVZ is de opbrengst van de medicijnen tegen de ziekte van Pompe onacceptabel.

In 2010 bedroegen de totale kosten voor de behandeling van de ziekte van Pompe al bijna 45 miljoen euro. Dat is te veel, zegt het CVZ.

Ziekte van Fabry
Ook de zeldzame ziekte van Fabry ligt onder vuur. De progressieve ziekte leidt op latere leeftijd tot nierproblemen en herseninfarcten. Deze ziekte kan bestreden worden middels enzymtherapie. Het medicijn werkt goed, maar is te duur om nog langer te vergoeden, meent het CVZ.

In Nederland lijden zo’n vijftig tot zeventig patiënten aan de zeldzame ziekte. Jaarlijks kost deze ziekte alle premiebetalers in totaal elf miljoen euro per jaar.

Vergoeding
In het najaar moet minister van Gezondheidszorg Edith Schippers een besluit nemen over de vergoeding van de medicijnen tegen deze twee zeldzame ziektes. In de tussentijd hebben alle betrokken (politieke) partijen nog een kans om te reageren. De SP, PVV en D66 hebben inmiddels laten weten het oneens te zijn met de bevindingen van het College van Zorgverzekeringen.

Zorgverzekering
Momenteel worden de medicijnen voor de Ziekte van Pompe – en Fabry nog vergoed in het basispakket van de zorgverzekering. De basisverzekering is in Nederland verplicht gesteld, evenals het eigen risico. De zorgverzekering vergelijken is een goede manier om op de maandelijkse premie te besparen.

Door: Riccardo de Wit