Lijst met medische missers uitgelekt


RTL Nieuws heeft een lijst in handen waarop ruim duizend vermoedelijke medische missers vermeld staan. Die lijst is officieel alleen in het bezit van de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ), maar is op nog een onduidelijke manier terechtgekomen bij de nieuwszender. Het zou gaan om zeer privacygevoelige informatie, zo meldt RTL Nieuws zelf op zijn website. De heeft onmiddellijk aangifte gedaan tegen RTL Nieuws vanwege het lekken van gegevens.

Informatie
De informatie op de lijst biedt inzicht in de behandelingen die in Nederlandse ziekenhuizen plaats vinden. Daarbij gaat het niet alleen om foute artsen en medische missers bij operatie, maar ook meldingen over seksueel misbruik, verwaarlozing en grote fouten door het personeel.

In het document staat privéinformatie van meer dan 700 patiënten. Daarnaast staan er ruim 300 overledenen in het document, vermoedelijk met een medische misser als oorzaak.

Misdiagnoses
Vooral de verkeerde diagnoses komen de laatste tijd veel het in nieuws. Zo werd de foute neuroloog Ernst Jansen-Steur wereldnieuws. Misdiagnoses komen in heel Nederland voor, zo blijkt uit de lijst. In meer dan 60 procent van de gevallen leiden verkeerde diagnoses zelfs tot het overlijden van de patiënt. Zorgverleners zouden door de vele medische missers op een nalatige manier werken.

Fout personeel
De duizend meldingen die op de lijst staan, zijn gedaan door zorginstellingen bij de IGZ. De meldingen gaan over foute chirurgen die soms dodelijke fouten maken op de operatiekamer. Ook op kleinere schaal worden fouten gemeld, zoals over huisartsen die patiënten onvoldoende onderzocht hebben, of meldkamers die de ambulance niet aan het juiste adres gekoppeld hebben.

De persoonsgegevens op de lijst zijn zeer privacygevoelig, omdat patiënten met voor- en achternaam worden genoemd, evenals de geboortedatum of nabestaande. Die informatie hoort op een veilige manier opgeslagen te zijn.

Strafbaar
Volgens RTL Nieuws is het strafbaar dat informatie op de lijst op straat ligt. De Inspectie voor de Gezondheidszorg heeft een vertrouwenstaak, omdat juist deze instantie erop toe moet zien dat de kwaliteit van de gezondheidszorg gewaarborgd blijft. De IGZ heeft onmiddellijk aangifte gedaan.

Onacceptabel
Verantwoordelijk Minister van Volksgezondheid, Edith Schippers, reageerde onmiddellijk op de berichten rondom het lekken van de lijst. Zij noemde het lek ‘volstrekt onacceptabel’. Zij kondigde aan het lek zo spoedig mogelijk te onderzoeken, vooral om “te voorkomen dat zoiets nog eens gebeurt”, aldus de woordvoerder van de minister.

 

Door: Dennis de Wit