Lagere premie, hoger eigen risico


De premies van de verplichte basiszekering voor de zorgverzekeringen stijgen ieder jaar opnieuw. Zorgverzekeringen zijn vaak een behoorlijke kostbare uitgave voor het gemiddelde inkomen in Nederland.
Daarom zijn er handige trucs om per maand minder premie te hoeven betalen. Het eigen risico wordt elk jaar toch al hoger, dus kun je het verschil eigenlijk op een heel makkelijke manier opsparen.

Neem een hoger eigen risico
Om de premie te laten dalen, kun je er voor kiezen om een hoger eigen risico te nemen. Met een hoger eigen risico krijg je een leuke korting op de premie van je zorgverzekering.
Een hoger eigen risico loont zeker voor gezonde stellen. Je maakt immers maar weinig ziektekosten. Hierdoor is het risico op betalen kleiner. Zou je nu een hoge premie betalen, dan geef je onnodig meer uit.

Een eigen risico is niet oneindig. De overheid heeft voor dit jaar het maximum gelegd op 670 euro. In 2012 zal een eigen risico minimaal 210 euro bedragen. Het is dus goed om eens na te denken over het verhogen van het eigen risico, om de premie te laten dalen.

Toch verzekeren
Als één van beide partners niet erg gezond is, en vaak gebruik moet maken van de medische zorg, is het verstandig om een lager eigen risico te nemen en meer premie te betalen. Je betaalt weliswaar meer premie, maar de zorgverzekering betaalt de kosten voor ingewikkelde operaties en dergelijke.

Welke zorgverzekeringen welke premies bij een hoger eigen risico vragen, verschilt nogal. Daarom doe je er verstandig aan om de zorgverzekeringen te vergelijken. Ook verschillen de dekkingen nogal. Door te vergelijken bespaar je een hoop premie in de maand.

Door: Roeland Werring