Kwart jongeren past zorgverzekering niet aan na 18e verjaardag


Een kwart van de Nederlandse jongeren die een zorgverzekering hebben, past de polis niet aan zodra zij achttien jaar worden. In totaal zijn er zo’n 200.000 jongeren in Nederland die een zorgverzekering hebben. 50.000 jongeren passen de zorgverzekering niet aan zodra zij 18 jaar worden.

Ieder jaar groeit het aantal 18-plussers dan een te kleine of te grote zorgverzekering heeft afgesloten fors, zo blijkt uit onderzoek. Consumenten die een bewustere keuze maken bij het kiezen van hun zorgverzekering, betalen over het algemeen minder en besparen dus meer.


Verzekering
Iedereen die in Nederland woont of werkt en tenminste 18 jaar oud is, moet verplicht tenminste een basisverzekering afsluiten. Het afsluiten van een aanvullende zorgverzekering is niet verplicht.

Kinderen onder de 18 jaar zijn ook verplicht zich te verzekeren, maar die zijn gratis meeverzekerd via de polis van de ouders. Wie achttien jaar wordt, kan zelf een nieuwe verzekering afsluiten of bij de ouders op de polis te blijven staan.

In de praktijk blijkt het vaak veel goedkoper om zelf een zorgverzekering af te sluiten. De polis van de ouders kan namelijk flink verschillen van de wensen van de 18-jarige. Daardoor zijn flink wat jongeren oververzekerd. Daarnaast komen jaarlijks jongeren voor een verrassing te staan omdat zij denken dat iets verzekerd is, terwijl dat niet zo is.
 

Polis van de ouders
Ruim de helft van alle jongeren die een eigen zorgverzekering hebben, blijft ook bij de polis van de ouders staan. 54 procent van de jongeren met een eigen zorgverzekering doet dat. Nog eens de helft van dat percentage verandert zijn zorgverzekering helemaal niet. Dat komt waarschijnlijk doordat de ouders niet weten dat zij een zorgverzekering kunnen afsluiten zodra het kind 18 jaar wordt.

De 18e verjaardag van een kind is één van de uitzonderingen waarbij iemand meteen een nieuwe verzekering mag uitzoeken. Normaal moeten consumenten tot december wachten om een aanpassing te mogen maken aan de polis van hun zorgverzekering.

Aanvullende verzekeringen
Bijna driekwart van alle aanstaande 18-jarigen kiest voor een aanvullende zorgverzekering. Dat is iets minder dan gemiddeld in andere Europese landen. Eén op de zes jongeren heeft precies dezelfde aanvullende zorgverzekering als de ouders. Dat terwijl de zorgwensen van jongeren vaak heel anders zijn dan bij dat van de ouders. Daarom is het verstandig bij de 18e verjaardag eens goed te kijken naar de verschillende polissen, zo zeggen de onderzoekers.

Door: Dennis de Wit