Inkomensafhankelijke zorgpremie 2014 wordt flink aangepast


Het plan om de zorgpremie vanaf 2014 inkomensafhankelijk te maken gaat waarschijnlijk niet door, of er komt een hele grote aanpassing in het plan. De inhoud van de wijzigingen zijn nog niet bekend gemaakt.

Gisteravond heeft er een topoverleg plaatsgevonden tussen Mark Rutte, Diederik Samsom en Lodewijk Asscher. Op dit moment is de ministerraad aan het vergaderen over mogelijke alternatieven voor de inkomensafhankelijke zorgpremie. Mogelijk komt er vandaag nog een oplossing naar buiten.

Inkomensafhankelijke zorgpremie aangepastAlternatief
Als alternatief voor de inkomensafhankelijke zorgpremie is gesproken om de belastingverlaging  te verminderen, of zelfs te verhogen in de vierde schijf. De PVDA houdt vast aan het plan om het verschil tussen arm en rijk kleiner te maken. Of dit nu via de zorgpremie gebeurt of via het betalen van belastingen, dat maakt de partij niet zo veel uit. Uiteindelijk zullen de rijken meer gaan betalen.

Onrust
Zowel bij de kiezers van de VVD als de PVDA is er onrust ontstaan over de plannen die in het regeerakkoord staan. Mensen met een inkomen van 2x modaal zouden er tot 30 procent op achteruit gaan. Hierdoor lopen kiezers massaal weg bij de partijen. De VVD is in de peilingen zelfs gehalveerd naar 20 zetels.

Verzekeraars
Ook de zorgverzekeraars zijn tegen het plan. Volgens Zorgverzekeraars Nederland zijn de plannen van de zorgpremie in strijd met de regels van de Europese Unie. De zorgverzekeraars zelf vinden de plannen veel te ingewikkeld. Voor hen is het onacceptabel om over de hoogte van het inkomen van de klanten te beschikken.

Eigen risico
In het regeerakkoord staat ook dat het eigen risico van de zorgverzekering inkomensafhankelijk wordt gemaakt. Het is nog niet duidelijk of dit plan op tafel blijft, of dat in plaats hiervan de zorgtoeslag toch blijft bestaan. Later vandaag volgt er waarschijnlijk meer informatie over de uitkomst van de besprekingen van de ministerraad, en de gevolgen hiervan voor de inkomensafhankelijke zorgpremie.

Door: Riccardo de Wit