Huisartsen ontevreden over inkoop zorgverzekeraars


De LHV, Landelijke Huisartsen Vereniging, heeft de eerste uitkomsten van de vrij nieuwe Zorgverzekeraarsmonitor. Hieruit concluderen ze dat de inzet van zorgverzekeraars om op tijd huisartsenzorg in te kopen vaak te wensen over laat. De aanleiding van dit onderzoek was de gang van zaken rond de contracten voor 2011. Volgens de LHV verliep deze vrij onzorgvuldig. Twee weken voor de jaarwisseling had nog geen enkele huisarts een contract kunnen tekenen.

Huisarts ontevreden over zorgverzekeraar De LHV vind dat zorgverzekeraars de huisartsen te lang in onzekerheid laten. Dit is onnodig en huisartsen zouden sneller en meer zekerheid moeten krijgen over de continuÔteit van hun zorgverlening. Verder is het zo dat elke verzekeringsmaatschappij zijn eigen inkoopcriteria hanteert, met als gevolg een tamelijk forse administratieve belasting voor de huisartsen. Ook stelt het LHV dat in de onderhandelingen de inbreng van de huisarts zelf erg beperkt is. Volgens het LHV zijn er zeer weinig verzekeringsmaatschappijen die boven het gemiddelde van het gezamenlijk optrekken met de huisarts tijdens de contractfase uit komen.

Bedoeling is dat de monitor dit jaar nog uitgebreid zal worden met andere prestaties van zorgverzekeraars in de eerstelijnszorg. Om duidelijk zichtbaar te maken welke investeringen zorgverzekeraars doen in het belangen van de patiŽnt, zullen er sterren toegekend worden aan de verschillende zorgverzekeraars. Dit is een eenvoudig systeem wat een gemakkelijk overzicht geeft, en bovendien is het voor iedereen te begrijpen. De resultaten zullen onder andere op websites te zien zijn en in wachtkamers komen te hangen.

Op zoek naar de juiste zorgverzekering voor u? Vergelijk nu zorgverzekeringen op onze site.

Door: Roeland Werring