Hoger eigen risico kan u veel geld besparen


Gezonde consumenten laten veel geld liggen bij het afsluiten van een zorgverzekering. Jaarlijks laten miljoenen Nederlanders geld liggen op het eigen risico. Door het eigen risico te verhogen hadden we gezamenlijk voor meer dan een Miljard euro kunnen besparen op de zorgverzekering.

Geld besparen hoort bij onze cultuur. Daarom zijn wij niet zoals Griekenland en andere Zuid-Europese landen bijna failliet gegaan. Bij het doen van een grote aankoop vergelijken we alle verschillende aanbiedingen met elkaar en kiezen we voor de goedkoopste aanbieder. In de supermarkt kopen we alles wat op dat moment in de aanbieding is. En brood smeren we thuis zodat we hier geen extra geld aan hoeven uit te geven als we op pad gaan.

Maar bij het afsluiten van een zorgverzekering zijn we minder nauwkeurig op de keuze van de zorgverzekering. Terwijl hier juist veel geld op valt te besparen. Jaarlijks laten we veel geld liggen, op bijvoorbeeld het eigen risico in de zorg. Wist u dat u hier jaarlijks 300 euro op kunt besparen?

Als u 500 euro extra eigen risico neemt, bespaart u hierop 300 euro bij zorgverzekeraar Kiemer. Dus op een risico van (500 300) = 200 euro extra kosten, bespaart u 300 euro. Als u in 10 jaar tijd in 5 van deze 10 jaren meer dan 520 euro aan zorgkosten hebt, dan nog ben je goedkoper uit met een verhoogd eigen risico. Want de 5 jaar dat u die 200 euro betaald, kost u 1000 euro. Maar de andere 5 jaar bespaart u 300 euro wat u in totaal 1500 euro oplevert. Dus dan nog bespaart u 500 euro. En als u 6 van de 10 jaar veel zorgkosten hebt, dan nog kost dit u helemaal niets!

Dus het eigen risico, is helemaal niet zo risicovol. Pas als u 7 van de 10 jaren veel geld kwijt bent aan zorgkosten, gaat dit u geld kosten. Maar als u minder dan 5 van de 10 jaren veel zorgkosten kwijt bent, gaat dit u dit extra veel geld opleveren. Als u dus in 10 jaar tijd helemaal geen kosten hebt aan zorg in de basisverzekering, dan kan dit u 3000 euro opleveren en dus besparen. En dit geld is na die 10 jaar natuurlijk nog veel meer waard als u het op een spaarrekening zet met een hoge rente.

Dus bent u over het algemeen gezond? Moet u niet elk jaar naar het ziekenhuis voor een operatie of een overnachting? Kies dan voor het hoogste eigen risico en bespaar zo veel geld op uw zorgverzekering. En ook al kan deze situatie in de toekomst veranderen. Met het geld dat u de komende jaar bespaart, bouwt u een potje op, voor een later jaar waar u deze eigen risico moet terugbetalen. En ziet de situatie er dan heel anders uit? Dan kunt u altijd uw eigen risico het jaar erop weer verlagen.

Wist u dat u lang niet voor alle zorg het eigen risico hoeft te betalen? Bijvoorbeeld voor de huisarts, de verloskundige en voor kraamzorg betaalt u helemaal niets. En ook voor de aanvullende verzekeringen die u afsluit hoeft u geen eigen risico te betalen. Het eigen risico geldt dus alleen voor bepaalde zorg dat in de basiszorgverzekering is opgenomen.

U kunt nog meer geld besparen, door alle zorgverzekeringen te vergelijken. Kies voor de zorgverzekering met een lage premie. Kies alleen voor aanvullende zorg dat u echt nodig hebt, en waar u geld op kunt besparen. Kies niet voor een tandartsdekking van 200 euro, als u hier jaarlijks 150 euro voor betaald, en uiteindelijk maar 50 euro aan tandartskosten maakt. Want ook hierop kunt u dus weer 100 euro besparen.

Neem dus goed de tijd om alle zorgverzekeringen te vergelijken op onze website. Maak de juiste keuze voor de goedkoopste zorgverzekering die bij u past. En komt u er niet uit? Dan kunt u vrijblijvend contact met ons opnemen, en dan geven wij u advies over het afsluiten van de juiste zorgverzekering, die past bij uw persoonlijke situatie en budget.

Door: Roeland Werring