‘Goedkope zorgverzekering slecht plan’


Bijna twee derde van de Nederlanders vindt een zorgverzekering waarbij de vrije artsenkeuze ontbreekt in ruil voor een lagere premie, een slecht plan. Dat is de uitkomst van een onderzoek dat EenVandaag hield onder zijn 19.000 panelleden.

Het onderzoek werd opgestart naar aanleiding van de berichten rondom Minister Schippers van Volksgezondheid, die aankondigde in 2016 met een derde polis te willen komen.


Derde polis
Bij die derde polis, die naast de naturapolis en de restitutiepolis moet bestaan, krijgen consumenten een lagere premie als zij de vrije artsenkeuze laten schieten. In dat geval vergoed de polis engel de kosten van ziekenhuizen waar de zorgverzekeraar een contract mee heeft afgesloten.
 
Als een consument met een goedkope polis toch naar een ander ziekenhuis wil, moet hij alle zorgkosten zelf betalen. Er wordt dan niets meer vergoed.

Goed plan
Slechts één op de vijf ondervraagde panelleden (22 procent) vindt het introduceren van een goedkope zorgverzekering wel een goed plan, maar dan moet wel de eerstelijnszorg nog steeds vergoed blijven. Daarmee wordt bedoeld: de zorg zonder doorverwijzing, zoals bijvoorbeeld de huisarts, fysiotherapeut of tandarts. Dat is afgesproken in het Zorgakkoord tussen de VVD, PvdA en oppositiepartijen D66, SGP en ChristenUnie.

Vrije zorgkeuze
Het grootste deel van de Nederlanders, ruim twee derde (77 procent), vindt dat een vrije zorgkeuze ook belangrijk is bij eerstelijnszorg. In de polis van 2016 blijft de eerstelijnszorg wel vrij, maar alle zorgaanbieders waarvoor een doorverwijzing nodig is, mogen de verzekerden dan niet zelf kiezen. Dat heet tweedelijnszorg.
 
Wie toch bij tweedelijnszorg zelf wil kiezen, moet een duurdere restitutiepolis afsluiten. De meeste panelleden zijn bang dat de premie van een restitutiepolis omhoog zal schieten, als de goedkope polis geïntroduceerd wordt.

Zorgkeuze of lage premie?
Verder legde EenVandaag aan zijn panelleden voor of zij liever een vrije zorgkeuze hebben of een lage premie. Ruim 60 procent kiest voor een vrije zorgkeuze in plaats van een lage premie. Bij 30 procent is dat andersom, de overige tien procent stemde neutraal.

Eerste Kamer
Of de goedkope zorgpolis daadwerkelijk komt, is nog maar de vraag. Voordat minister Schippers de polis mag introduceren, moet de Zorgverzekeringswet nog wel door de Eerste Kamer worden goedgekeurd.
Door: Dennis de Wit