Goedkope zorgverzekering kiezen loont


Consumenten die in 2014 de goedkoopste zorgverzekering gekozen hebben, waren nog nooit eerder zo goedkoop uit met de zorgpremie. Dat blijkt uit onderzoek van een vergelijkingssite.

Het verschil tussen de goedkoopste zorgverzekering met een minimaal eigen risico (alleen het wettelijk verplichte eigen risico van 360 euro op jaarbasis) en de nominale premie bedroeg bijna 265 euro op jaarbasis.


Nominale premie
De nominale premie van de zorgverzekering is de afgelopen jaren steeds veranderd. De premie van de goedkoopste zorgverzekering veranderde mee. De verschillen lagen steeds tussen de 130 en 160 euro. Dit jaar ligt het verschil op 265 euro. Nog nooit eerder waren de verschillen tussen de premie van de goedkoopste zorgverzekering en de nominale premie zo groot.

De goedkoopste zorgverzekering met een minimaal eigen risico wordt dit jaar verkocht door de zorgverzekeraar Zekur, het jongerenlabel van Univé. De nominale zorgpremie ligt op 1226 euro, maar bij Zekur betaalt de consument maar 963 euro op jaarbasis.

Zekur en Anderzorg
Naast de zorgverzekeraar Zekur, doet ook AnderZorg het in 2014 erg goed. De afgelopen zes jaar bleken Zekur en AnderZorg de goedkoopste zorgverzekeringen aan te bieden. Sinds 2009 is Zekur de goedkoopste zorgverzekering geweest, ook als de consument kiest voor een minimaal eigen risico.

AnderZorg is de goedkoopste zorgverzekeraar als de consument juist kiest voor een maximaal eigen risico. Het verschil tussen Zekur en Anderzorg bedraagt dan 270 euro op jaarbasis. Het risico bestaat dan wel dat de consument bij Anderzorg alsnog duurder uit is, bijvoorbeeld als hij een ongeluk krijgt.

De verschillen in jaarpremies van overige zorgverzekeraars groeien steeds verder naar elkaar toe. Het verschil tussen de jaarpremies lag dit jaar nog op 216 euro.

Eigen risico
Het wettelijk verplichte eigen risico zit al jaren in de lift. De afgelopen jaren steeg het eigen risico fors. In 2009 was het eigen risico nog 115 euro, maar de jaren erop is het bedrag flink toegenomen. In 2014 betaalt de verzekerde 360 euro op jaarbasis. De verwachting is dat het komende jaar het eigen risico nog verder zal toenemen tot 400 euro.

Voor het onderzoek zijn cijfers gebruikt over zorgverzekeringen die voor iedereen toegankelijk zijn. De cijfers over de nominale premie komen van het ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Door: Dennis de Wit