Fysiotherapie en psychische hulp verdwijnen uit basispakket


Fysiotherapie, psychische hulp en osteopathie zullen de komende jaren, uiterlijk in 2015, uit het basispakket verdwijnen. Vanaf 1 januari 2015 wordt deze hulp waarschijnlijk niet meer vergoed in het basispakket van de zorgverzekering. Dat zijn de gevolgen van de steeds verdere uitkleding van de basisverzekering. Chronisch zieken blijven waarschijnlijk recht houden op de fysiotherapie in de basisverzekering. Dat schrijft de Telegraaf op basis van een document over bezuinigingen in de zorg, die afgelopen zomer naar het Centraal Planbureau verzonden is.

Fysiotherapie en psychische hulp in 2015 uit basispakket zorgverzekeringBesparing
Voor niet-chronisch zieken zal de vergoeding voor de fysiotherapie per 2015 volledig uit het basispakket verdwijnen. Ook het behandelen van depressies en angststoornissen worden uit het basispakket gehaald. Door het budget van geestelijke gezondheidszorg te verkleinen, kan er een kostenbesparing van 360 miljoen euro bereikt worden. Door ook de vergoeding van verslavingsproblemen te korten, kunnen er nog meer besparingen worden doorgevoerd.

Medische ingrepen
Enkel medische ingrepen met een medische noodzakelijkheid worden nog in de basisdekking vergoed. Echter zal er per 2015 waarschijnlijk een eigen risico ingesteld worden op huisartsbezoek. Nieuwe medicijnen en behandelmethoden worden in 2015 opgenomen in het basispakket, maar dat is slechts van tijdelijke aard.

Na een bepaalde periode kijken zorgverzekeraars hoe de kosten van de nieuwe medicijnen zich verhouden met de afname van klachten. Als blijkt dat medicijnen te duur zijn, dan kan besloten worden om deze alsnog weer uit de basisverzekering te halen.

Voorjaar
De plannen voor de zorgverzekering in 2015 zullen pas in het voorjaar van 2014 naar de Tweede Kamer verzonden worden. Toch heeft het ministerie van Volksgezondheid op basis van grote lijnen al een concept geschetst, zo schrijft de Telegraaf. De afspraken over welke medicijnen vergoed zullen worden door de basis zorgverzekering in 2015, waren al ver van te voren gemaakt.

Het vorige kabinet maakte deze afspraken al, waarna zij in het lenteakkoord en in het regeerakkoord tussen de VVD en de PvdA nog eens geconcretiseerd zijn.

Duurder
De basisverzekering zal ook de komende jaren fors duurder worden. Gemiddeld betaalt een Nederlander nu twaalfhonderd euro per jaar voor zijn basisverzekering. Dat zal stijgen naar veertienhonderd euro in 2017, blijkt uit schattingen van het Centraal Planbureau.

De noodzaak om zorgpremies te vergelijken wordt dan steeds groter. Vergelijk zorgzekeringen om zelf zorgpremies in Nederland te vergelijken.

Door: Dennis de Wit