Forse stijging aantal wanbetalers zorgverzekering


Vorig jaar was het aantal mensen dat zijn zorgverzekering niet betaalt zeer groot. Ten opzichte van 2009 toen waren dit 257.000 terwijl Nederland in 2010 wel 318.000 wanbetalers telde. Dit is maar liefst 2.4 van de Nederlandse bevolking die ouder is dan 18 jaar. Volgens onderzoek zijn deze wanbetalers voornamelijk mannen en allochtonen.

Stijging wanbetalers zorgverzekering Ook kwam uit onderzoek dat 84.000 van de 304.000 wanbetalers zijn rekeningen van de ziektekostenverzekeraar slecht of zelfs niet betaalt. Onder wanbetalers worden de mensen verstaan die 6 maanden of langer hun premie niet betalen, deze mensen zijn desondanks nog wel verzekerd. Allochtonen zijn verhoudingsgewijs drie keer vaker wanbetaler dan autochtonen. Deze wanbetalers zorgen er mede voor dat iedere Nederlander per jaar 45 Euro teveel betaalt voor zijn zorgverzekering.

Vanwege deze stijging is er vorig jaar besloten om deze wanbetalers harder aan te pakken. De zorgverzekeraar zal eerst zelf het uiterste doen om de premie toch te innen. Lukt dit niet dan wordt de wanbetaler via de werkgever of uitkeringsinstantie gedwongen om zijn rekeningen alsnog te betalen.

Als zelfs dit niet lukt kan de zorgverzekeraar dit melden bij het College van Zorgverzekerden. Deze houdt dan maandelijks een premie in op het loon van de wanbetaler totdat de schuld is afgelost. In het uiterste geval zal er beslag worden gelegd op de auto of inboedel van de wanbetaler. Ook krijgen de wanbetalers een boete opgelegd van 30 procent.

Bent u op zoek naar een zorgverzekering met de laagste premie die aan al uw eisen voldoet? Vergelijk zorgverzekeringen op onze site en u ziet meteen welke voor u het voordeligst is!

Door: Roeland Werring