Fors bezuinigen op gezondheidszorg ouderen


In de aanloop naar de verkiezingen het minister Schippers zich geuit over het zorgstelsel in Nederland. In diverse dagbladen laat zij optekenen dat de zorg in Nederland flink op de schop moet. Als het aan haar ligt zullen er de komende jaren fors bezuinigd worden op de gezondheidszorg voor ouderen.  Voornamelijk de thuiszorg zal, als het aan Schippers ligt, zelf betaald moeten worden.

Naasten
Volgens Edith Schippers van Gezondheidszorg moeten ouderen veel vaker een beroep doen op hun familie, buren en vrienden. “Het is niet raar om bij je moeder de ramen te zemen”, zegt zij.

Volgens de VVD-politica is het onmogelijk om geen ingreep in de ouderenzorg te doen. Ruim een kwart van het inkomen van de overheid word direct weer uitgegeven aan de zorg; komende jaren dreigt dat aantal te verdubbelen. Volgens Schippers zal de zorg dan onbetaalbaar zijn.

Ouderen
Schippers zegt dat alleen bij de ouderenzorg nog een ingreep mogelijk is. Zij heeft al akkoorden gesloten met de ziekenhuissector en de geestelijke gezondheidszorg. Zij verwacht dan ook weinig van extra bezuinigingen. “Er blijft niets anders over dan ingrijpen in de ouderenzorg”. In Nederland is de prijs van ouderen zorg driemaal zo duur als in Nederland en tweemaal zo duur als in Frankrijk.

Ouderenbond
De ouderenbond, de Anbo, is afwijzend over de plannen van minister Schippers. Volgens de bond zijn het slechts ‘probeersels die de zorgkosten enkel verplaatsen naar de portemonnee van de patiënt’.

Echter wil Schippers de huishoudelijke hulp niet volledig opgeven. Zo heeft zij toegezegd dat de overheid de huishoudelijke hulp wel blijft betalen als er echt geen familielid is dan die hulpbehoevende kan helpen.

Investeren
De plannen van de minister staan haaks met de toekomstplannen van de PVV en de SP. Zij willen juist investeren in de ouderenzorg. Critici vinden dan ook dat Schippers voor haar beurt spreekt, maar dat dit voorstel getuigt van veel lef. De VVD probeert voor op te staan met financiële degelijkheid.

Zorgverzekering vergelijken
Het eigen risico gaat voor iedereen omhoog naar 350 euro en ook zullen er wijzigingen aangebracht worden op het basispakket. Daarom is het goed om inzicht te krijgen van alle verschillende zorgverzekeraars in Nederland en hun premie.

Zorgverzekering vergelijken kan meer inzicht bieden in de premies in Nederland van de zorgverzekeraars.

Door: Riccardo de Wit