Enorme run op maximaal eigen risico


Verzekerden hebben de afgelopen tijd massaal gekozen voor een maximaal eigen risico van in totaal 850 euro. Het aantal verzekerden dat voor het maximale eigen risico koos is verdriedubbeld tot bijna achttien procent. Dat blijkt uit onderzoek van enkele vergelijkingssites.

Vrijwillig eigen risico
Eerder koos ongeveer zes procent van de verzekerden voor het maximale eigen risico. Vorig jaar bedroeg het verplicht eigen risico nog 220 euro. Dit jaar bedraagt het eigen risico 350 euro. Daar bovenop kan de verzekerde nog een vrijwillig eigen risico kiezen tot 500 euro.

Door voor een hoger eigen risico te kiezen, kan de verzekerde flink besparen op de maandelijkse premie. Er worden kortingen van 20 tot 50 euro gegeven. Vooral klanten die het eigen risico van 350 euro toch al niet volmaken kiezen er voor om het eigen risico op te hogen tot de maximale hoogte.

Aanvullende polis
Om nog verder te besparen kiezen veel verzekerden er voor om ook dit jaar geen aanvullende verzekering te nemen. Bijna tien procenten van de ondervraagden had alleen een basisverzekering. Dit jaar is dat percentage bijna verdubbeld.

Vorig jaar koos 13,7 procent voor een aanvullende polis voor brillen en lenzen. Dat zwakte dit jaar af naar slechs acht procent. Ook het aantal verzekerden met een aanvullende tandartspolis daalde fors. Daarentegen namen meer  mensen een aanvullende dekking voor alternatieve geneeswijzen af.

De keuze voor een maximaal eigen risico zorgt ervoor dat de inkomsten van zorgverzekeraars gedrukt worden. Bij een aantal van 250.000 verzekerden die elke maand 20 euro aan premiekosten besparen, zouden de verzekeraars ongeveer 60 miljoen euro mislopen. Daardoor zouden zorgverzekeraars de noodzaak zien om de premies op te hogen.

Door: Riccardo de Wit