Eigen risico zorgverzekering naar 350 euro in 2013


Het eigen risico van de zorgverzekering gaat zeer waarschijnlijk naar 350 euro in 2013. Nu is de eigen bijdrage nog 220 euro. Dat zal dus een stijging zijn van 130 euro (59%). In 2 jaar tijd is de eigen bijdrage meer dan verdubbeld.

Er waren plannen om het eigen risico te laten stijgen naar 400 euro. Dit vond men achteraf gezien wel erg veel, daarom is er 50 euro vanaf gehaald en komt het bedrag nu uit op 350 euro. Dit is de grootste stijging van het eigen risico in de geschiedenis.

Afgelopen nacht hebben de vijf samenwerkende partijen van VVD, CDA, D66, Groen Links en Christen Unie een definitief akkoord bereikt over de bezuinigingen in 2013. Bij dit akkoord is dus gebleken dat het eigen risico naar 350 euro gaat.

De mensen met een laag inkomen worden voor deze stijging gecompenseerd door een verhoging van de zorgtoeslag. Hoe veel deze verhoging is, is nog niet bekend.

Het eigen risico van de zorgverzekering is het bedrag dat u zelf moet betalen als u medische hulp nodig heeft. De huisarts en een zwangerschap zijn uitgesloten van dit eigen risico. Maar als u bijvoorbeeld in het ziekenhuis komt te liggen, moet u de eerste 350 euro zelf betalen in 2013. De rest wordt dan wel vergoed.

Mensen met weinig geld zijn hierdoor geneigd om veel minder snel naar het ziekenhuis te gaan. Het ziekenhuis wordt hierdoor langzamerhand meer voor de rijken.

Om toch een zo laag mogelijke premie voor uw zorgverzekering te betalen in 2013, kunt u het beste uw huidige zorgverzekering vergelijken met de andere aanbieders. Want het is goed mogelijk dat er een goedkopere aanbieder is waardoor u geld kunt besparen op uw zorgverzekering.

Door: Dennis de Wit