‘Eigen bijdrage ziekenhuisbevalling moet verdwijnen’


De eigen bijdrage voor vrouwen die in een geboortecentrum of ziekenhuis willen bevallen, zonder dat mij daarvoor een medische indicatie hebben, moet verdwijnen. Dat advies heeft het College Perinatale Zorg (CPZ) gegeven aan minister Edith Schippers van Volksgezondheid (VVD).

Het advies blijkt uit stukken die het reportageprogramma EenVandaag in handen heeft. In het advies staat dat geld geen factor mag zijn voor de keuze tussen een bevalling in het ziekenhuis of een geboortecentrum.


Eigen bijdrage
Op dit moment betalen Nederlandse vrouwen die zonder medische indicatie willen bevallen in een geboortecentrum of ziekenhuis nog 336,08 euro aan eigen bijdrage. Dat eigen bijdrage is niet aftrekbaar van het wettelijk eigen risico van 360 euro. De ziekenhuisbevalling zit zonder medische indicatie niet in het basispakket.

Door het hoge bedrag aan ‘bevallingskosten’ ligt de drempel hoog om te bevallen in een geboortecentrum of ziekenhuis. Volgens het College Perinatale Zorg moet die drempel per januari 2015 verdwijnen.

Samenwerken
Daarnaast vindt het CPZ dat de samenwerking tussen verloskundigen een stuk beter kan dan dat nu het geval is. Het CPZ wil graag dat de integrale zorg wordt ingevoerd. Bij integrale zorg krijgt een zwangere vrouw hulp bij de bevalling op één plek met alle verschillende zorgverleners. Nu moeten zwangere vrouwen nog naar diverse specialisten en zorgverleners voor de voorbereiding van de bevalling.

Niet alleen CPZ wil dat de eigen bijdrage voor ziekenhuis- en geboortebevallingen wordt afgeschaft. Ook Zorgverzekeraars Nederland (ZN) steunt het advies om de eigen bijdrage af te schaffen. Volgens ZN kan de verloskundige zorg in Nederland met de invoering van integrale zorg een stuk beter. Alle specialisten zijn dan samen verantwoordelijk. Volgens ZN hoort daarbij geen eigen bijdrage.

Vraag om advies
Dat het College Perinatale Zorg en Zorgverzekeraars Nederland dit jaar met een advies komen om de eigen bijdrage voor ziekenhuisbevallingen af te schaffen, is geen verrassing. De minister van Volksgezondheid gaf het CPZ vorig jaar zelf opdracht om te onderzoeken hoe de geboortezorg in Nederland verbeterd kan worden, en welke adviezen daarbij horen.

Al jarenlang is er in Nederland een discussie over de eigen bijdrage voor ziekenhuisbevallingen. Een andere discussie die daarbij hoort, is de discussie over thuis bevallen. Eén op de drie vrouwen die ervoor kiest thuis te willen bevallen, doet dat uiteindelijk toch in het ziekenhuis.

Door: Dennis de Wit