Drukte bij apotheken


De laatste dagen van het jaar 2012 waren voor apotheken de drukste dagen van het jaar. Op de valreep besloten veel consumenten nog medicijnen te bestellen, omdat deze dan nog op de rekening van 2012 verschijnen. De run op medicijnen is niet nieuw; al jarenlang neemt de drukte bij opticiens toe tegen het einde van het jaar.

Het gaat vaak om consumenten die vanuit de aanvullende zorgverzekering om het jaar geld mogen besteden aan brillen of lenzen. Volgens apothekers was er eind dit jaar een significante run op medicijnen.

Hoger eigen risico
De oorzaak van de run op medicijnen is waarschijnlijk het stijgende bedrag van het wettelijk verplichte eigen risico. Het eigen risico stijgt dit jaar door van 220 euro in 2012 naar 350 euro nu. Veel consumenten hadden in 2012 hun eigen risico al betaald, waardoor zij dus ‘gratis’ medicijnen konden krijgen.

Met de jaarwisseling moeten consumenten weer de portemonnee trekken voor het verkrijgen van medicijnen. Niet alleen apothekers, maar ook huisartsen merkten een forse toename van het aantal doktersbezoeken. Ook het herhaalrecept werd bijna driemaal vaker gevraagd dan normaal in een normale week.

Het vaakst vragen consumenten naar medicijnen als pijnstillers, slaapmiddelen en ontstekingsremmers, zeggen apothekers.

Faillissementen
De apothekersbond KNMP kan deze grote vraag naar medicijnen leiden tot faillissementen van apothekers in Nederland. Sinds de zorgverzekeraars bepalen welke medicijnen apothekers wel en niet mogen uitgeven, is het inkomen van apothekers gedaald.

De bond zegt dat een kwart van de apothekers in Nederland risico loopt op een faillissement. De organisatie roept zorgverzekeraars en de politiek dan ook op om een oplossing te bedenken om apothekers weer financieel gezond te maken.

Minder apotheken
Het inkomen van apothekers is de afgelopen jaren gedaald. Daarnaast werden medicijnen duurder. Dat de zorgpolis nauwelijks gestegen is dit jaar, is de danken aan bezuinigingen op apothekers. De KNMP verwacht dat het aantal apotheken in Nederland de komende jaren met een kwart zal dalen.

Voornamelijk de avond- en nachtapothekers zijn volgens de bond extra kwetsbaar. Zij hebben te maken met een strenginkoopbeleid van de verzekeraar.

Door: Dennis de Wit