DiŽtist verdwijnt uit basisverzekering


In 2012 verdwijnt de diŽtist definitief uit de basis zorgverzekering. Hiermee komt een einde aan de vergoedingen aan zieke mensen die alleen met behulp van een diŽtist weer gezond kunnen worden.

De coalitiepartijen VVD, CDA en gedoogpartij PVV willen veel geld gaan besparen op het subsidiŽren van de zorgverzekering. Om hier geld op te kunnen besparen kleden ze de basisverzekering verder uit door bepaalde zorg niet meer te laten vergoeden. Hierbij hebben ze nu besloten dat de diŽtist uit het basispakket wordt gehaald omdat dit geen primaire zorgbehoefte is.

Hiermee worden veel mensen met eetstoornissen benadeeld. Zorg wordt voor deze groep veel duurder en een bepaalde groep zal hierdoor niet meer naar de diŽtist gaan. Op de langere termijn is het dus mogelijk dat deze bezuiniging eigenlijk omgekeerd uit pakt. Doordat meer mensen hierdoor in de problemen komen en meer zorg nodig hebben gaat het juist meer geld kosten.

Renske Leijten van de SP gaat dinsdag 1 november 2011 tijdens het vragenuurtje vragen stellen aan minister Schippers over deze kwestie. Ze vraagt bijvoorbeeld waarom de dieet advisering uit het basispakket gaat verdwijnen terwijl dit op de lange termijn juist extra geld gaat kosten. Ook wil ze een alternatief bieden door de diŽtist wel in het basispakket te laten, maar alleen te laten vergoeden voor een bepaalde groep waarbij de situatie ernstig is en waarbij kan worden uitgegaan dat een diŽtist op de langere termijn geld gaat besparen.

Zorgverzekeraar Agis heeft de diŽtist juist uit alle aanvullende zorgverzekeringen geschrapt. Dit betekend dus dat u in 2012 bij Agis helemaal geen vergoedingen meer voor de diŽtist gaat krijgen.

Heeft u in 2012 de behoefte aan een diŽtist of wilt u weten welke zorg er in de basis en aanvullende zorgverzekeringen worden vergoed? Vergelijk dan nu alle zorgverzekeringen op voorwaarden, vergoedingen en premie en sluit de zorgverzekering af die het beste bij u past en waarbij u het goedkoopste uit bent.

Door: Roeland Werring