De premies gaan omhoog


Uit de eerste berekeningen blijkt dat de premies voor de zorgverzekeringen flink zullen stijgen. De premies zullen gemiddeld tien procent stijgen.
Niet alleen de premies voor de basisverzekeringen stijgen, maar ook de inkomensafhankelijke zorgpremie zal stijgen.

De oorzaak
De kosten van de zorg stijgen ieder jaar opnieuw vanwege de vergrijzing. Hierdoor zijn stijgingen in zowel de basispremie als de inkomensafhankelijke premies genoodzaakt. De Europese Commissie wil bovendien dat verzekeraars meer eigen vermogen gaan opbouwen. Ook deze maatregel zal doorberekend worden aan de consument.

Verschillen
Door de stijgingen zal een gezin gemiddeld 300 euro per jaar meer aan zorgverzekeringen moeten betalen. Ook zullen de tandartskosten voor mensen tussen de 18 en de 21 jaar uit het basispakket verdwijnen.

Waarom stijgen premies? Deze vraag is zeer gemakkelijk te beantwoorden: de kosten van de gezondheidszorg zijn het afgelopen jaar veel hoger uitgevallen dan in eerste instantie verwacht werd. Deze kosten moeten uiteraard worden terugverdiend, en worden daarom doorberekend aan de verzekerden.

Iemand die 10.000 euro verdiend, betaalt 70 euro meer premie dan iemand die een inkomen heeft van 2300 euro per maand.
Deze verschillen zijn niet helemaal optimaal als je kijkt naar de verhoudingen. Daarom moet zowel de inkomensafhankelijke premie voor de hoogste inkomens stijgen.

De inkomensafhankelijke zorgpremie
Ook de inkomensafhankelijke zorgpremie zal omhoog gaan. De bijdrages worden berekend over inkomens tot maximaal 33.000 euro. Echter is men van plan om dit maximum verder op te schroeven. Wanneer de hogere inkomens meer inkomensafhankelijke zorgpremie moeten gaan betalen, kunnen de lagere inkomens verhoudingsgewijs ontzien worden.

Hogere kosten opvangen
Om deze hogere kosten op te vangen, is het goed om eens te kijken naar welke aanvullende zorgverzekeringen je allemaal benut. Sommige zorgverzekeringen zullen wellicht overbodig zijn, terwijl je hier wel voor verzekerd bent (en er dus ook extra voor betaalt).

Door: Roeland Werring