CvZ heet nu Zorginstituut Nederland


Het College voor Zorgverzekeringen (CvZ) heeft sinds afgelopen week een nieuwe naam gekregen: het Zorginstituut Nederland. De naamswijziging is nodig om een ander beeld als instituut uit te stralen. Het instituut krijgt daarnaast ook meer bevoegdheden en nieuwe taken.Alle taken die het Zorginstituut Nederland nu heeft, blijven behouden. Het instituut krijgt er extra taken bij, die het College voor Zorgverzekeringen deels al op zich nam.

Zorginstituut Nederland
De naam van het College voor Zorgverzekeringen is inmiddels al veranderd in het Zorginstituut Nederland. Die naam moet beter passen bij wat het voorheen College voor Zorgverzekeringen allemaal in het takenpakket had.

Met de naamswijziging komt ook een uitgebreider takenpakket. Het College van Zorgverzekeringen was al één van de sociale partners van minister Schippers van Volksgezondheid. Zij adviseerden nu nog vanuit een maatschappelijk middenveld over welke medicatie en behandelingen gedekt moeten worden door de zorgverzekering. Die vrijwillige functie wordt nu veranderd in een bevoegdheid. Dit houdt in dat Zorginstituut Nederland een officiële adviesfunctie krijgt van het ministerie van Volksgezondheid.

Het instituut behoudt het takenpakket, maar mag nu ook officieel advies geven aan de minister van Volksgezondheid over vernieuwingen en innovatie in de zorg.

Takenpakket
Het huidige takenpakket blijft voor het nieuwe Zorginstituut ook gelijk met het takenpakket dat het College voor Zorgverzekeringen eerder verzorgde. Zo blijft het instituut verantwoordelijk voor de stimulatie van zorgkwaliteit. Daarmee kunnen verzekerden een betere kwaliteit van de zorgverzekeraar verwachten, voor dezelfde prijs.

Daarnaast blijft het Zorginstituut verantwoordelijk voor de controle op de basisverzekering. De basisverzekering is in Nederland verplicht voor iedereen die daar woont of werkt. Iedereen vanaf achttien jaar moet zorgpremie betalen. Wie dat niet doet, krijgt in eerste instantie een herinnering of aanmaning van de zorgverzekeraar. Als de betalingsachterstand groter wordt dan zes maanden, kan de zorgverzekeraar ervoor kiezen de betaling uit handen te geven aan het Zorginstituut. Het Zorginstituut mag dan de achterstallige premie innen en een boete opleggen. Het instituut kan zelfs een beslag leggen op loon of uitkering, om zo de achterstallige premie te innen.

Ook gaat het Zorginstituut ervoor zorgen dat de zorg in Nederland betaalbaar en toegankelijk blijft, onder meer via de adviesfunctie die het krijgt. Door scherper te adviseren over welke ziektes wel of niet via het basispakket vergoed moeten worden, kunnen de zorgkosten omlaag worden geduwd, waardoor de verzekerde kan besparen op de zorgpremie.

Besluit
Eind 2013 werd al bekend dat het College voor Zorgverzekeringen van naam zou veranderen, maar de nieuwe naam werd nog niet gepresenteerd. Afgelopen week werd bekend dat de nieuwe naam Zorginstituut Nederland wordt. Afgelopen jaar besliste de overheid al dat de zorg in Nederland efficiënter gemaakt moet worden. Het nieuwe zorginstituut moet daarvoor de aangewezen instantie worden en het instituut moet de kwaliteit van zorg in Nederland bewaken.

Door: Dennis de Wit