Bezuiniging spoedeisende hulp onverstandig


Het is onverstandig om minder ziekenhuizen hulp te laten bieden aan patiënten die te kampen hebben met een hartinfarct. Dat is de mening van het Tweede Kamerlid Renske Leijten van de SP. Zorgverzekeraars willen deze acute zorg in nog slechts een beperkt aantal ziekenhuizen aanbieden. Daarmee moeten de zorgkosten verlaagd worden en blijft de kwaliteit gewaarborgd. Het SP-kamerlid is echter niet te spreken over dit plan van zorgverzekeraars.

Reizen
Voornamelijk het verder reizen met een patiënt die eigenlijk acute zorg nodig heeft staat Leijten niet aan: ‘Dat betekent dat er verder gereisd moet worden voordat iemand geholpen kan worden. Dat is niet verantwoord en zeker niet goed voor de kwaliteit.’

Als alternatief voor het plan van zorgverzekeraars ziet Leijten liever dat ziekenhuizen met elkaar een samenwerking aangaan en het personeel onderling uitwisselen. Het sluiten van afdelingen in ziekenhuizen lost volgens het SP-kamerlid niets op.

VVD
Het voorstel van de zorgverzekeraars bestaat al een tijdje, en komt voort uit plannen van de VVD omtrent de zorg. Renske Leijten van de SP: ‘Minister Schippers wil uit kostenoverwegingen minder ziekenhuizen in Nederland. Zij laat de zorgverzekeraars het werk doen, waardoor overal in het land de Spoedeisende Eerste Hulp en de acute verloskunde onder druk staan’.

Volgens Leijten moet de overheid zorgen dat in iedere regio voldoende ziekenhuiszorg beschikbaar is op korte afstand. Zij vindt dat daarbij geen enkel financieel belang voorop mag staan. Het Kamerlid noemt dit het ‘typische korte-termijndenken van de VVD’.

Zorgpremies
De zorgpremies zullen de komende jaren stijgen om zo de zorgkosten in Nederland betaalbaar te houden. De zorgpremies verschillen ook op de basis zorgverzekering een beetje. De verschillen zijn groter bij aanvullende zorgverzekeringen.

Om te besparen op de zorgpremie kunnen Nederlanders hun zorgverzekering vergelijken. 

Door: Dennis de Wit