Betalen voor zorgverzekeringen


Kinderen tot 18 jaar zijn standaard meeverzekerd voor de basisverzekering van de zorgverzekeringen. Maar als het kind eenmaal 18 wordt, kan het rekenen op zijn of haar eerste rekening van de zorgverzekeraar. Niet iedere jongere verdient even veel geld. Maar hoe dan toch die zorgverzekering te betalen? Er zijn een aantal dingen die je moet weten.

Weet wat je kiest
Het is goed om vanaf nu vanaf je eigen persoonlijke situatie uit te gaan. Niet elke jongere is even gezond. Mocht je dus veel medicatie gebruiken, of regelmatig naar het ziekenhuis moeten, of van andere specialistische zorg gebruik moeten maken, dan is het goed eens na te gaan of een basisverzekering wel voldoet.

Zorgtoeslag
Ieder jaar laten veel jongeren veel toeslagen van de Belastingdienst liggen. Er zijn verschillende toeslagen waar je als jongere aanspraak op kan maken. Ook volwassenen hebben recht op de zorgtoeslag. Met deze zorgtoeslag kun je (een deel van) je zorgverzekering betalen. Doorgaans is een basisverzekering ongeveer 65 a 75 euro. Sommige jongeren betalen zelfs het dubbele. Dit heeft niet veel met een basisverzekering te maken, maar met de aanvullende zorgverzekering. Kijk dus eens goed naar welke zorgverzekeringen je echt nodig bent, en bij welke maatschappij je persoonlijk het goedkoopst uit bent.

Chronische ziekten
Mocht je een chronische ziekte hebben, dan kun je aanspraak maken op een tegemoetkoming voor ziektekosten voor chronisch zieken. Deze tegemoetkoming kun je doorgaans aanvragen bij het CAK.

Vergelijken
Omdat je vanaf nu van je persoonlijke situatie uit moet gaan, kan het zijn dat je graag wilt wisselen van zorgverzekeraar. Dat kan vanaf 1 januari van elk kalenderjaar. Je hebt dan tot 1 februari de tijd om een andere zorgverzekeraar te vinden.
Vergelijk zorgverzekeringen voor de laagste premies en de meest uitgebreide zorgverzekeringen.

Door: Roeland Werring