Belangrijk onderdeel uit nieuwe zorgwet VS geschrapt


Een belangrijk en omstreden onderdeel uit de nieuwe zorgverzekering in de Verenigde Staten is verwijderd uit deze wet. Het betreft een plan om welvarende burgers te laten sparen voor extra zorg waarvan op latere leeftijd gebruik van kan worden gemaakt.

Voor de nieuwe zorgwet moet iedereen verplicht verzekerd zijn. Als dit niet het geval is riskeer je een boete. De wet wordt ergens in 2013 actief. De meerderheid van de bevolking is tegen de wet omdat een groot deel van de bevolking in Amerika op dit moment geen zorgverzekering heeft afgesloten.

Het onderdeel uit de wet dat nu is geschrapt stond bekent als CLASS. De gehele Amerikaanse bevolking kon vrijwillig aan dit programma mee doen. Men zou ongeveer 50 dollar per maand gaan betalen. In ruil hiervoor krijg je gratis zorg en ondersteuning aan huis, op het moment dat je dit nodig hebt.

Het is een beetje te vergelijken met het persoonsgebonden budget dat we in Nederland kennen. Alleen ben je hier in Amerika dus niet automatisch voor verzekerd, maar dien je er een bepaald bedrag voor te betalen. Maar dit gaat nu dus niet door.

Redenen dat dit onderdeel niet in de wet wordt opgenomen is dat de overheid er ook veel geld zou insteken. En vanwege de financiŽle crisis heeft de Amerikaanse overheid dit geld niet ter beschikking en gaat men hier dus op bezuinigen. Daarnaast is er onder de Amerikaanse bevolking heel weinig animo voor dit plan. Dit betekend dat de premie weleens veel hoger zou komen te liggen dan de 50 dollar zoals van te voren was aangegeven. Met als gevolg dat er nog minder mensen gebruik van zouden gaan maken waardoor de regering nog meer geld er in zou moeten steken.

De oppositie is blij met het schrappen van dit onderdeel uit de zorgverzekering en hoopt dat dit het begin van het einde van de wet is. Barack Obama heeft erg lang gestreden om de nieuwe zorgwet er door te krijgen, maar moet nu toch langzaam terugkrabbelen om zijn positie als president te verstevigen. Volgend jaar zijn er namelijk weer verkiezingen en op dit moment heeft Obama maar 40% van de kiezers achter zich.

In Nederland moet u wel verplicht een zorgverzekering afsluiten. Daarom kunt u het beste alle zorgverzekeringen vergelijken om vervolgens voor de zorgverzekering met de laagste premie en de beste kwaliteit te kiezen.

Door: Roeland Werring